Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – APIA avertizează cu privire la arderea vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole.

Pentru a nu încălca dispoziţiile GAEC 5 şi GAEC 8, referitoare la bunele condiţii agricole şi de mediu, fermierilor nu le este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale de pe terenul arabil, şi nici a vegetaţiei de pe pajiştile permanente, reaminteşte Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. În caz contrar, fermierilor li se vor aplica reduceri la suma totală de plată, indiferent de suprafaţa arsă.

GAEC sunt norme de ecocondiționalitate în schemele și măsurile de sprijin, care se aplică pentru activitatea agricolă și pe suprafața agricolă a exploatației. Obiectivul acestor condiții este acela de menținere a materiei organice în sol, de prevenire a poluării atmosferice și de întreținere a solului prin protejarea pajiștilor permanente.

Fermierul care utilizează teren arabil, inclusiv pajiști temporare și permanente, nu trebuie să ardă miriștile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartofi, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, de rapiță, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiștilor temporare sau permanente).

1 Comment

  1. Daaa sigur…dar APIA sau organele competente au mers vreodata pe ruta Resita-Caransebes sa vada cum arde pe marginea drumului, prin livezi etcetc si asa zisi fermieri banateni stau la nici 2m de foc??? Daca ai intrebi, dau din umeri, tipic romaneste si se jura ca nu au vazut cine a dat foc…ma lasi???

Adaugă comentariu