Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi articolul „De ce are apa preţ de cocaină“, apărut în ediţia din 10 februarie a Jurnal CS, a fost unul informativ, bazat pe informaţiile prezentate de operatorul de apă într-un raport înaintat Consiliului Judeţean, conducerea Aquacaraş a ţinut să ne trimită unele precizări.

„Raportat la numărul mare de angajaţi reamintim că Aquacaraş operează în 2 municipii şi 6 oraşe exploatând practic 8 sisteme de alimentare cu apă şi de canalizare. Activitatea Aquacaraş cuprinde exploatare/întreţinere/ intervenţii la toate aceste sisteme, neexistând o legătură directă între numărul şi amploarea investiţiilor şi activitatea zilnică de exploatare. Sistemele de captare, tratare, distribuţie a apei potabile şi colectare, transport şi tratare ape uzate menajere cuprind Uzine de apă, puncte de captare, rezervoare, staţii pompare, staţii de epurare, etc ( conform schemelor sinoptice publicate şi pe site) în timp ce serviciile suport cuprind Laboratoare de analize, Laborator metrologic, Departament SCADA şi GIS, Servicii Juridice, etc. Punctele de lucru cu flux continuu necesită 5 persoane pe punct de lucru, conform cerinţelor legale în domeniu. Legislaţia aplicabilă în domeniul muncii a obligat operatorul să majoreze salariile minime acordate de la 800 lei la 01.01.2014 la 900 lei începând cu 01.07.2014 şi la 975 lei începând cu 01.01.2015, urmând ca de la 01.07.2015 să ajungă la 1050 lei /angajat. Valoarea câştigului mediu lunar de 2106,66 lei amintită în articol se referă la venitul mediu brut lunar. Scăzând contribuţiile datorate statului conform legii rezultă un salariu mediu net lunar de 1295 lei/ angajat“.

În comunicatul trimis redacţiei, conducerea instituţiei mai arată că „fondurile europene de preaderare ISPA nu au acoperit întrega valoare investită. Conform documentelor încheiate o cotă parte a investiţiei ISPA trebuia suportată de la bugetul local iar TVA-ul aferent trebuia plătit de operator. De asemenea pe parcursul derulării proiectului s-a constatat că mai sunt necesare anumite lucrări, neincluse în Proiectul iniţial (modificări ce au apărut în timp datorită intervalului de timp relativ mare dintre scrierea proiectului şi implementarea efectivă). Pe cale de consecinţă afirmaţia «Aquacaraş recupera de la clienţi şi fondurile europene, deşi ele erau nerambursabile» denotă necunoaşterea situaţiei reale.“

6 Comments

  1. TOT NU INTELEG, DE CE, DUPA ACESTE COLOSALE INVESTITII, CALITATEA E CUM E SI PRETUL E ENORM??? Ce rost au aceste ISPA si cum pana mea li se zice cand pe noi cetateanu ne arde de nu ne vedem la buzunar? Oare investitiile nu sunt facute pentru a creste calitatea si implicit a scadea pretu prin eliminarea asaziselor PIERDERI MARI??? Sa avem pardon…

  2. si totusi, de ce are apa din resita si judetul caras severin, pret de cocaina? motivatia nu prea sta in picioare, ci acopera incapacitatea conducerii politice a acestei societati, de a se adapta la nevoile societatii actuale.unde este profesionalismul, competenta si economia de piata, concurenta in domeniu? apa vine singura la vale, nu o produceti dlor de la aquacaras? avem cel mai mare pret din tara la apa,de ce? investitiile nu sint facute din banii vostri, au rol de imbunatatire a calitatii apei, de scadere a pretului, la consumator, de eficientizare a serviciilor dv.atunci de ce este acest pret la apa rece,care trece.?

  3. consumator(si) de apa Reply

    Daca stai de vorba ,in particular,la o cafea,cu prieteni sau rude de-ale lor, angajati la Aqua ,vor spune ca jumatate, cel putin , din personal, nu prea are ce face la lucru, dar sunt PILE si nu pot fi dati afara.Chestia asta o stie toata lumea si o recunoaste, la o bere, si seful lor(?)

  4. tudordragomirescu Reply

    Intr-o redactie normala si impartiala, un drept la replica s-ar fi publicat integral, asa cum a fost transmis. Ca sa nu mai spun ca “adnotarile/comentariile” din articolul de astazi sunt facute de autor necunoscut (normal ar fi publicarea numelui juralistului, sau Toni nu-si asuma nimic?). In mod normal ca explicatiile, cu subiect si predicat facute, nu au noima in fituica de astazi.

  5. o redactie normala si impartiala ar scrie cati dintre angajatii vostri sunt rude si pile, cam ce fac prin birouri toata ziulica si ce salarii au. cu nume si prenume, eventual si cu camera ascunsa. sa vedem si noi de ce platim atata pentru apa. ce zici, tudorica? te tine?

  6. Aquatim Timisoara are 900 de angajati (la 400.000 de clienti) iar Apa Nova Bucuresti are 2.100 (la 2 milioane de oameni!). Aquacaras are 700 (Aveti macar 200.000 de clienti? Sau nici atat?) pentru ce? Sa stea pe internet si sa posteze. Caon, publicati lista angajatilor si salariile pe care le iau sa vedem si noi pentru ce platim.

Adaugă comentariu