Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Ploile abundente din noaptea de 30 spre 31 iulie au creat mai multe probeme în judeţ.

Până joi, la ora 14, situaţia problemelor raportate în județ se schimba la fiecare 30 de minute, tot mai multe locuinţe, dependinţe şi terenuri fiind luate în calcul ca având de suferit în faţa furiei apelor. Potrivit informaţiilor date publicităţii de către Apele Române, râul Ciornovăţ era considerat ca fiind unul cu cea mai rapidă creştere, aşteptându-se ca, până în această dimineaţă, să depăşească cu 1,5 m peste cota de pericol, urmând să se atingă un debit maxim de 70 de metri cubi pe secundă, potrivit prognozei hidrologilor.

Mai mult, hidrologii avertizaseră că în bazinele hidrografice Moraviţa şi Bârzava, din judeţul Timiş, tendinţa râurilor rămăsese în creştere până noaptea. Codul roşu emis ca avertizare pentru Ciornovăţ şi râurile din bazinele hidrografice Bârzava şi Moraviţa înseamnă risc de viituri majore care necesită măsuri deosebite de protecţie a oamenilor şi bunurilor, impune restricţii la folosirea podurilor şi căilor rutiere, precum şi luarea unor măsuri deosebite în exploatarea construcţiilor hidrotehnice. Potrivit Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale se circulă cu dificultate pe DN 57 (Oravița – Comorâște), unde, din cauza ploilor torențiale apa de pe versanți s-a scurs pe partea carosabilă, situaţie întâlnită şi pe DN 58B (în zona Măureni).

Circa 20 de localităţi cărăşene au fost afectate de inundaţii. Zeci de curţi, grădini şi anexe gospodăreşti au fost inundate, dar şi câteva case, după cum au anunţat localnicii. De asemenea, pe mai multe drumuri judeţene şi comunale, din cauza ploilor torenţiale, apa de pe versanţi s-a scurs pe partea carosabilă şi îngreunează circulaţia. De la biroul de informații Regiotrans Timişoara, operatorul care asigură circulaţia pe cale ferată între Reşiţa şi municipiul de pe malul Begăi, am aflat că este inutil să încercăm să ajungem cu trenul dintr-un oraş în celălalt „din cauză că este spălat terasamentul între Gătaia şi Voiteni. Este un tren oprit în Gătaia, dar nu este o problemă. Până acolo se poate merge şi apoi, din Voiteni, tot cu noi până în Timişoara“, ne-a spus dispecerul. Însă nu ne-a lămurit cum ne descurcăm de la Gătaia la Voiteni, pentru că un călător aflat în tren, ieri, la ora 14.00 îşi punea aceeaşi întrebare, având în vedere că avea şi o legătură din Timişoara pe care bănuia deja că o va pierde. Ministrul Mircea Dușa a ajuns în județ miercuri, 30 iulie, și s-a intâlnit cu factorii responsabili în gestionarea situațiilor de urgență.

„Este foarte important ca în aceste zile să monitorizăm foarte serios situația, să înștiințăm populația și chiar să evacuăm oamenii dacă se impune acest lucru. Nu ni s-au solicitat forțe suplimentare, eu voi rămâne în zonă și vom cere sprijin și altor județe dacă trebuie. Sunt luate toate măsurile, a fost instituită permanența și vom sprijini cu orice e nevoie eventualele intervenții“, a declarat la Reşiţa Ministrul Apărării Naţionale. Prefectul Silviu Hurduzeu a solicitat Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin monitorizare continuă a bazinelor hidrografice vizate, pentru a preîntâmpina eventualele probleme. La nivelul structurilor MAI din judeţ va fi mobilizat personal în rezervă astfel încât să se poată interveni cu promptitudine dacă situaţia o va cere. Datele centralizate de către ISU Semenic în jurul orei 16 precizau că localităţile afectate sunt Comorâşte, Forotic, Surducu Mare, Lupac Ramna, Bezovia, Gherteniş, Bocşa, Bozovici, Izgar, Şoşdea, Brădişoru de Jos, Secăşeni, Cănicea, Ticvaniu Mic, Fizeş, Grădinari şi Tirol. La aceeaşi oră, pompierii militari acţionau la Greoni, Comorâşte, Secăşeni, Forotic, Fizeş, Berzovia şi Gherteniş.

„În multe situaţii, problemele au fost rezolvate de către serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă. La Vodnic am avut o situaţie deosebită, unde s-a acţionat pentru protejarea locuinţelor inclusiv cu saci de nisip. La Tirol, primarul era pregătit pentru a evacua bunurile dintr-o locuinţă ce se afla aproape de nivelul apei. Nu am avut raportări despre oameni răniţi sau decese cauzate de aceste situaţii de urgenţă. DJ 581 a fost închis şi circulaţia a fost deviată pe altă rută“, a precizat plt. maj. Ancuţa Balint, voce unică în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Flavius Rotariu