REŞIŢA – Şi anul acesta, apa rămâne unul dintre principalele deziderate ale autorităţilor şi ale reşiţenilor, în special în localităţile aparţinătoare.
Pentru municipalitatea de pe malurile Bârzavei, în anul care tocmai a început sunt prioritare proiectele de extindere a reţelelor de apă şi canalizare în cartierele aparţinătoare: Moniom, Doman, Secu şi Cuptoare, pentru care sunt deja întocmite studiile de fezabilitate, care au fost şi depuse la Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în vederea includerii în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (instituit prin OUG 28/2013). Valoarea cumulată a celor trei proiecte vizând apa şi canalizarea este de 27 de milioane de lei, după cum ne informează Augustina Lotoroşanu, şeful Serviciului de Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Reşiţa. Una dintre iniţiative vizează localităţile Secu şi Cuptoare, care vor avea sistem de apă şi canalizare şi staţie de epurare, iniţiativa având o valoare de 12,4 milioane de lei. Pentru Moniom, apa şi canalizarea vor costa 3,355 de milioane de lei, iar pentru Doman, pentru care se va face şi o staţie de epurare, implementarea are o valoare de 11,191 milioane de lei.
Anul 2014 va aduce şi alţi 10,2 kilometri de piste pentru biciclişti, în cadrul unui proiect care va uni cartierul Lunca Bârzavei de Centrul Vechi, iniţiativa fiind deja declarată eligibilă, dar pentru care încă nu a fost asigurată finanţarea. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 4 milioane de lei, din care 2,4 milioane reprezintă fonduri atrase, autoritatea de implementare fiind Administraţia Fondului pentru Mediu.
Tot printre iniţiativele care vor demara anul acesta se numără şi etapa a treia a proiectului vizând blocurile de locuinţe pentru tineri de pe Calea Caransebeşului. De această dată, vor fi realizate 19 unităţi locative, fiind reactualizat studiul de fezabilitate în vederea transmiterii la ANL. Valoarea estimativă a iniţiativei este de 5,25 milioane de lei, din care 1,03 milioane reprezintă contribuţia locală. De asemenea, reprezentanţii primăriei promit să promoveze construirea de noi locuinţe pentru tineri, pe terenuri care vor fi achiziţionate de către consiliul local. „Se vor derula primele etape, incluzând proiectarea şi depunerea documentaţiilor la ANL, în vederea cuprinderii la finanţare”, a precizat Lotoroşanu.
Municipalitatea va continua şi anul acesta încercările de a atrage investitori în Zona Industrială Valea Ţerovei, dar şi în alte locaţii pe care autorităţile locale le deţin în acest sens. De asemenea, anul acesta vor demara procedurile pentru încheierea de paerteneriate publice-private pentru realizarea obiectivelor pentru care sunt întocmite deja studii de fezabilitate, care necesită doar particularizare, după cum ne-a transmis Augustina Lotoroşanu. În această categorie intră proiectul de amenajare complexă, turistică pentru zona Poiana Golului şi iniţiativele legate de parcări în zonele deficitare în această privinţă, dar în care se poate optimiza numărul locurilor de parcare.
Antoniu Mocanu