Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Festivităţile au început la Consiliul Judeţean şi s-au încheiat cu un spectacol folcloric la Palatul Cultural.

Aniversarea ansamblului, care a traversat cei 50 de ani şi cu perioade faste şi mai puţin faste, a fost prilej de jubilaţie pentru cei mai mulţi dintre artiştii care s-au aflat la festivităţile de vineri, solişti vocali şi instrumentişti, dansatori, instructori. Pentru cei mai în vârstă, amintirile au scos la lumină succese repurtate atât în ţară, cât şi peste mări şi ţări, episoade încărcate de emoţii, însă bucuria de a fi împreună, atunci şi acum, pentru un folclor de calitate, autentic, a fost împărtăşită de toţi cei prezenţi. Dovadă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ionuţ Popovici, în semn de respect pentru valoarea artiştilor a îmbrăcat la festivitate o frumoasă cămaşă cu motive populare, în spiritul păstrării tradiţiei.

Mare iubitor de folclor, el i-a felicitat pe actualii şi foştii membri ai ansamblului şi a subliniat: „Cred că am fi mult mai săraci, că ne-am pierde din identitatea noastră şi, de ce nu, din identitatea naţională, dacă n-am avea cultura tradiţională, brâul bănăţean, portul popular bănăţean, muzica din Banat, gastronomia din Banat. În numele meu şi al Consiliului Judeţean, mulţumesc tuturor celor care au făcut şi fac parte din acest ansamblu, celor care de-a lungul timpului, cu profesionalism şi cu dăruire ne-au cântat şi ne-au încântat, transmiţând din generaţie în generaţie, cultura tradiţională bănăţeană“.

Popovici le-a dat o veste bună sărbătoriţilor, spunând că, alături de preşedintele CJ, Silviu Hurduzeu şi vicepreşedintele Flavius Nedelcea, sprijiniţi de aparatul juridic, s-a reuşit completarea patrimoniului Consiliului Judeţean cu o clădire simbol a Reşiţei şi a judeţului, respectiv Ateneul reşiţean, care speră să devină noua casă a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, iar sala de spectacole, absolut necesară, să fie inaugurată împreună.

Invitat la festivităţi, ex-managerul CJCPCT CS, prof. Gheorghe Ţunea, în prezent pensionat, a ţinut un discurs emoţionant: „Activitatea mea la acest ansamblu s-a derulat în două etape. Mai întâi am fost component al ansamblului, în calitate de instrumentist, la clarinet, alături de care am fost în 1981 în Libia, unde am susţinut spectacole timp de o lună, iar în 1982 am fost în Franţa şi în Elveţia, alături de regretatul manager Velişcu Boldea. În cea de-a doua etapă, de manager al instituţiei, am avut momente de satisfacţie când am participat la ruga bănăţeană de la Paris sau la festivalul din Cehia, dar am avut şi  momente de insatisfacţie. Mă bucur să văd în sală colegi din generaţia mea şi felicit Consiliul Judeţean că sprijină acest ansamblu financiar“.

Actualul manager, prof. Ioan Benga, i-a prezentat pe membrii orchestrei şi pe artiştii care contribuie, în calitate de angajaţi, la revigorarea ansamblului, menţionând faptul că a realizat un steag al Centrului, care flutură pretutindeni unde evoluează Semenicul, a creat o pagină de Facebook, unde spectacolele sunt înregistrate şi postate live şi a spus că îşi doreşte ca noua istorie a Ansamblului Semenicul să fie comparabilă cu vechea istorie: „Cred că avem obligaţia, ca instituţie reprezentativă a Consiliului Judeţean, să valorificăm aceste investiţii care se fac în noi, cu toate că noi suntem o instituţie, un aşezământ cultural. Noi suntem o instituţie care produce spectacol gratis, dar acest lucru nu ne dă dreptul să facem spectacole ieftine, să producem kitsch-uri. Din cei foarte mulţi tineri care au trecut în ultima vreme pe la porţile instituţiei, într-o sită foarte deasă, atât la nivelul soliştilor vocali cât şi instrumentişti, au rămas foarte puţini“.

În cadrul festivităţilor de la Consiliul Judeţean, cei prezenţi au urmărit un film documentar, iar pe hol au fost expuse trofee, pliante, diplome, articole din presa vremii, albume, fotografii. Au fost, de asemenea, înmânate diplome aniversare şi albume audio, aniversarea fiind încununată cu spectacol folcloric extraordinar intitulat „Astăzi am 50 de ani“, la Palatul Cultural. Pe scenă au evoluat Virtuozii Semenicului 2019 şi Virtuozii Semenicului 2018, Zestrea Gugulanilor din Caransebeș, soliştii instrumentiști Mihai Ceocu-saxofon, Adrian Constantin-saxofon, Dobre Ionel-trompetă, Daniel Iova-saxofon, soliştii vocali Gheorghe Ieremici, Florica Franț Găletaru, Monica Știopoane, Andrei Mihai, Bebe Marinescu, soliștii vocali Cătălina Pâșlea, Camelia Ceocu, Ștefan Isac, Titian Puichiță, Maria  Petrică Moise, soliştii vocali Antonia Franț, Pavel Zăvoianu, Daniela Văcărescu, soliștii instrumentiști Marian Duțu-vioară, Toma Tudor-saxofon,  Trăilă Domilescu-trompetă, Costel  Florea Pițigoi-saxofon, solista vocală Denisa Țanigoi, solistul instrumentist Petrică Viţa, solista vocală Ramona Vița, Ansamblul Semenicul – dansuri veterani – coregrafie Ion Ghiaur.

Conducerea muzicală: prof Petrică Vița; Coregrafia: Ion Ghiaur, Prof.Bonțu Ionel, Simion Dragalina, Prof. Simion Samoilă, Dorin Cucuruz; Coordonator artistic-Titian Puichiţă.

Adaugă comentariu