Caraş-Severin, Romania

Pe parcursul întregii luni, inspectorii de muncă şi cei de la garda financiară, însoţiţi de poliţişti şi jandarmi, derulează, în judeţ, acţiuni de control în vederea depistării cazurilor de muncă la „negru“. Verificările au început încă de săptămâna trecută, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi din Codul Muncii, perioadă în care au fost verificaţi angajatorii din construcţii şi din domeniul prestări servicii.

Luni, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin a ţinut o conferinţă de presă, în cadrul căreia şeful instituţiei, Ioan Jura, a anunţat şi rezultatele acţiunii de control din intervalul 2-7 mai. „În această perioadă au fost vizaţi 40 de angajatori, din care 22 s-au prezentat la controlul programat, urmând ca ceilalţi să fie verificaţi pe 9 şi 10 mai. În cazul celor 22 de angajatori s-au depistat 82 de deficienţe, pentru care s-au stabilit 90 de măsuri cu termene scurte de finalizare. De asemenea, au fost aplicate 33 de sancţiuni, din care patru amenzi şi 29 de avertismente. Din cele patru amenzi, două au fost pentru munca la negru. Valoarea totală a amenzilor a fost de 20.000 de lei, 13.000 de lei pentru munca fără forme legale şi 7.000 de lei pentru încălcarea altor prevederi“, a declarat Ioan Jura.

Şeful ITM nu a omis să vorbească nici despre numărul mare de contracte de muncă nou încheiate în perioada 2-9 mai. „Efectele aplicării noilor prevederi din Codul Muncii se văd deja. Angajatorii s-au speriat de amenzile mari, lucru care a dus ca, în doar opt zile, numărul contractelor de muncă încheiate să ajungă la 1.405. Rămâne de văzut şi dacă aceste contracte vor fi sau nu anulate pe viitor“, a încheiat Jura.

Roxana Nafiru