Amenintari, certuri si scandal in Consiliul Local Caransebes - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Primarul Felix Borcean susţine că s-a săturat de toate şicanele consilierilor PSD, aceştia nemeritând onestitatea şi eleganţa atitudinii sale de până acum.

Închirierea unui patinoar pentru a fi amplasat ca în anii trecuți în Parcul Dragalina a suscitat replici dure în Consiliul Local Caransebeș între liberali și social-democrați.

„Grupul nostru se abține, întrucât am cerut să ni se spună valoarea cu care se închiriază, cheltuielile de pe ultimii 2 ani”, a spus cel mai experimentat consilier PSD, Valentin Dascălu, întrebat imediat de primarul Felix Borcean: „D-le Dascălu, când ați fost consilier atâția ani (n.r. – patinoarul se închiriază de 9 ani, iar Dascălu este la al cincilea mandat de consilier) de ce nu ați întrebat lucrul ăsta?”. „Am fost consilier și nu am știut că acest patinoar a fost închiriat”, a sunat replica fostului viceprimar, prima din cele care aveau să stârnească rumoare în CL.

Șefa Serviciului Piața Gugulanilor, Luminița Verdeș, le-a explicat consilierilor că tariful mic de intrare pe patinoar și de închiriere a patinelor, pentru ca patinoarul să fie accesibil pentru toți copiii, nu acoperă decât 30 la sută din suma cu care se închiriază. Mai mult, a precizat Verdeș, banii pentru închirierea patinoarului sunt din activitățile autofinanțate ale Pieței Gugulanilor. Lamuriri care nu au fost destul de clare pentru Dascălu, care și-a continuat tirada: „Deci anul trecut am acoperit o cincime din cheltuieli”, a spus din nou alesul pesedist, contrat imediat de primarul Borcean: „Ați cheltuit, d-le Dascălu, cu girul Dv. s-au cheltuit”. A intervenit și viceprimarul Marius Isac, fost coleg de consiliu local cu decanul de vârstă al aleșilor locali: „D-le Dascălu, în cei 9 ani de când se tot închiriază acest patinoar, de câte ori ați ridicat această problemă în CL?”. Replica experimentatului consilier PSD a lăsat asistența mască, în condițiile în care Dascălu a votat de fiecare dată proiectul de închiriere a patinoarului: „Nu am știut că se întâmplă ce se întâmplă!”. Dinspre grupul PSD s-a auzit și amenințarea „aveți grijă, că voi aveți nevoie de două treimi la buget, nu noi”, aleșii liberali precizând că nu ei au nevoie, ci orașul și locuitorii Caransebeșului. În cele din urmă, supus la vot, proiectul a trecut cu ajutorul votului liberal, în timp ce aleșii PSD s-au abținut, iar copiii Caransebeșului se vor putea bucura și în acest an de patinoar.

„Cum ne-am obișnuit deja, proiectele frumoase, importante, cum ar fi patinoarul, sunt boicotate de consilierii PSD. Deși până acum câteva luni, în fosta legislatură, votau în bloc, unii consilieri PSD își pun întrebări despre patinoar, ei fiind părtași la ceea ce s-a votat până acum. Consilierii PSD nu înțeleg că sunt manifestări din care nu câștigăm, le oferim cetățenilor, cum este patinoarul, ștrandul, diverse serbări, este un altfel de câștig care se întoarce la comunitate. Cel mai deranjant este faptul că aleși locali care au girat până acum astfel de activități cum este patinoarul, sunt cei mai vocali. Este cazul d-lui Dascălu, foarte vocal pentru lucruri petrecute în mandatele anterioare pe care dânsul le-a girat prin vot, nu a avut nicio interpelare, niciun cuvânt de spus atunci, probabil pentru că nu a avut personalitatea necesară”, a precizat la finalul ședinței, primarul Felix Borcean.

„Am vrut să fiu onest şi elegant“

Câteva ore mai târziu, edilul a postat și pe contul personal de Facebook o declarație despre ședința CL Caransebeș de marți. „Se împlinesc patru luni din mandatul de primar pe care dumneavoastră, cetățenii Caransebeșului, l-ați decis, prin vot, în data de 5 iunie. În toate aceste patru luni, alături de colegii mei, am căutat, cu onestitatea, cu determinarea și cu pasiunea oricărui membru al comunității noastre, să creez o ambianță de normalitate, de bună înțelegere, de eleganță, dacă vreți, între cetățeni, între partide, între categorii sociale și, de ce nu, în Consiliul Local. Din păcate, ziua de azi, mai mult decât oricare alta, mi-a lăsat un gust amar. Și aici mă refer la ședința CL, în care membrii PSD, par sau chiar sunt împotriva ideii de comunitate. Este greu de înțeles reacția lor potrivnică la proiecte de interes general precum: patinoarul, ștrandul, serbările de orice fel, atâta vreme cât toate cheltuielile legate de aceste manifestări sunt serios și judicios controlate. Dar cel mai trist este faptul că, oameni educați, precum domnul doctor Eugen Munteanu, doamnele profesoare Codruța Cristescu sau Ana Bojinescu, se lasă influențați de un consilier care, probabil, n-a îndrăznit vreodată să viseze că ar putea ajunge într-o astfel de postură, „onorabilul“ Gavrilă Ardelean. Cinste lui! Dar cea mai deranjantă „facțiune” este cea a vechilor consilieri, și aici i-aș nominaliza pe „tăcutul” și profitorul vechilor legislaturi, vehementul Valentin Dascălu, precum și pe ex-liberalul Florin Bogdea, părtași la toate proiectele derulate, care, acum, au devenit, brusc, indezirabile. Cu alte cuvinte, niște șoricei supuși, au devenit, brusc, tigri”, a mai scris edilul pe rețeaua de socializare.

Tot pe Facebook a venit și replica unuia dintre cei nominalizați de Borcean, liderul de grup al PSD în CL Caransebeș, Florin Bogdea. „Dragă domnule primar Felix Borcean, și dragă prietene, nu mă face părtaș la hotărârile Consiliului Local și ale fostului primar, întrucât în ultimele două mandate nu am fost în CL. […] Prin urmare, dacă vrei să faci curățenie, începe cu propria ogradă și vei fi apreciat de caransebeșeni. Îmi pare rău că ești într-o situație ingrată și dificilă, că trebuie să lupți cu cine te-a promovat, dar aceasta este singura variantă viabilă”, i-a transmis Bogdea primarului Borcean.