REŞIŢA – Cu trei sentinţe favorabile şi speranţe pentru o a patra, Consiliul Judeţean va cere în instanţă redevenţa într-o cauză separată.
Situaţia patrimonială, economică şi financiară a aeroportului a fost sintetizată de secretarul judeţului, Darian Ciobanu, în şedinţa Comisiei de Dialog Social a judeţului Caraş-Severin, condusă de subprefectul Cătălin Hogea. Potrivit informării prezentate pe scurt, Consiliul Judeţean a concesionat în 2007, iniţial, 120 de ha şi ulterior s-a ajuns la 197 de ha într-un supliment de teren şi clădiri din domeniul public al judeţului, concesionar SC Aeroportul SA. În timp, acţionariatul SC Aeroportul SA s-a modificat, prin suplinirea suprafeţei de teren s-a modificat şi redevenţa, astfel încât în anul 2015 s-a ajuns la o situaţie litigioasă, pe mai multe considerente. În principal, fiindcă obiectul de activitate la care s-a antamat concesionarea n-a fost respectat, iar în loc de activităţi aeroportuare au fost desfăşurate activităţi preponderent agricole.
„Există contracte cu APIA ş.a., a explicat Ciobanu, iar în inteligenţa nemăsurată, SC Aeroportul SA a optat să nu mai plătească redevenţa de atunci şi până în prezent. În primă fază au câştigat la Tribunal, iar noi, Consiliul Judeţean, am casat la Curtea de Apel, am câştigat la Tribunal în rejudecare şi am câştigat definitiv la Curtea de Apel, ceea ce înseamnă drepturile şi obligaţiile concedentului şi drepturile şi obligaţiile societăţii concesionare. Prin urmare, drepturile şi obligaţiile SC Aeroportul SA au fost tranşate definitiv, iar acum suntem într-un litigiu referitor la încuviinţarea unei ordonanţe de plată, suma, cu tot cu dobânzi, ridicându-se la aproximativ 1.500.000 lei. După ce obţinem o sentinţă pe această ordonanţă de plată care, potrivit noului cod, e executorie. Consiliul Judeţean va investi cu un proiect de hotărâre, în funcţie şi de noul cod administrativ, pentru a cere rezilierea contractului de concesiune, pe considerentul că principala obligaţie a aeroportului, a societăţii concesionare, cea în privinţa redevenţei în formă continuă, nu e împlinită, asta să nu mai vorbim de activităţile aeroportuare. Se încearcă tot felul de tertipuri, de natură să sensibilizeze un factor sau altul, s-a constituit liceul de aviaţie, însă dacă faci un restaurant numit «La Aeroportul» nu înseamnă activităţi aeroportuare“.
Secretarul județului a argumentat de ce nu renunţă societatea la teren, valoarea acestuia fiind foarte mare. Scriptic, acesta măsoară 202 hectare, este teren intravilan, iar valoarea de piaţă, conform grilei notarilor, e de 9,80 euro/metru pătrat, e cu deschidere la centură, iar valoarea terenului creşte intrinsec cu clădirile respective.
„Categoric, a subliniat Ciobanu, noi trebuie să scăpăm de societatea concesionară, care e de rea credinţă, şi să redăm societăţii un aeroport funcţional, cu altă societate. O să facem licitaţie fiindcă, raportându-ne la situaţia actuală, în acest caz n-a fost o licitaţie, a fost o negociere directă, şi-anume, societatea Aeroportul s-a privatizat, ea avea toate bunurile, deci s-a negociat doar obiectul şi redevenţa. N-a fost o licitaţie, n-a fost un preţ plătit, iar redevenţa nu e mare, raportată la întreaga suprafaţă e de 65.000 de euro pe an, dar aceasta nu e plătită din anul 2015. Avem trei sentinţe favorabile, sperăm în celeritate şi în a patra, în privinţa redevenţei, iar ulterior, într-o acţiune extrem de rapidă, în ipoteza în care instanţa nu mai trebuie să tranşeze întreagul dosar, redevenţa va fi o altă cauză“, a spus în concluzie, secretarul judeţului.
Alexandra Gorghiu