Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fostul internaţional român de handbal s-a aflat, recent, pentru câteva ore, la Reşiţa. Domnule Alexandru Dedu, bine aţi venit la Reşiţa, fiindcă ştiu că sunteţi pentru prima dată!

Alexandru Dedu: Într-adevăr, sunt pentru prima dată aici. Vă mulţumesc pentru urare şi pentru interesul manifestat.

 

O vizită scurtă, chiar foarte scurtă, de câteva ore, dar cu un obiectiv important.

A.D.: Am venit pentru a discuta cu oficialităţile judeţului, cu staff-ul echipei masculine de handbal CS Caraş-Severin, despre problemele acesteia, în măsura în care mă pot implica, şi de afilierea grupării sportive la Liga Profesionistă de Handbal. M-am întâlnit cu domnul Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cu antrenorul emerit Aihan Omer, cu Gheorghe Năsturel, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal Caraş-Severin. De asemenea, am profitat de ocazie, deşi nu era în planul acestei vizite, să văd Sala Polivalentă, condiţiile pe care le asigură pentru handbalul de mare performanţă.

 

Cu ce concluzii, dar şi cu ce impresii generale plecaţi?

A.D.: Am întâlnit oameni familiarizaţi cu fenomenul sportiv, conştienţi de importanţa acestuia într-o comunitate. Şi implicaţi în mod deosebit în acest sens. Pot să spun că suntem pe un drum bun, din punct de vedere organizatoric al clubului. Urmează afilierea, în baza unei decizii. Cât priveşte impresiile, nu a-şi vrea să o luaţi ca o laudă gratuită, şi nici cititorii dumneavoastră nu a-şi dori să creadă acest lucru. Dar când întâlneşti profesionişti, care pun şi pasiune, trebuie să recunoşti realitatea. Dacă ar fi să mă justific în acest sens, faptul că am stat la Reşiţa doar câteva ore, deşi mi-aş fi dorit să rămân mai mult, înseamnă că am pus la punct, în mod operativ, toate aspectele pentru care am venit. Repet, am întâlnit oameni calzi, deschişi. Nici nu mă aşteptam la altceva. Pe domnul Aihan Omer îl cunosc de foarte mulţi ani, domnul preşedinte Frunzăverde m-a asigurat de tot sprijinul în demersurile pe care le facem pentru consolidarea Ligii Profesioniste de Handbal din România. De Gheorghe Năsturel ce să mai zic? Este un fost arbitru de valoare, este observator federal, şi se implică activ în mişcarea handbalistică din Caraş-Severin.

 

Având în vedere experienţa de invidiat, cu peste 230 de meciuri pentru naţionala României, cu patru ani petrecuţi în Spania, trei cupe ale Campionilor Europeni, cu Barcelona, patru titluri naţionale cu Porto, în Portugalia, sunteţi în măsură să comentaţi nivelul handbalului românesc.

A.D.: Chiar dacă atât în campionatul feminin cât şi în cel masculin sunt unele meciuri spectaculoase, atractive, trebuie să recunosc faptul că nivelul este destul de scăzut. Dar, cu cât sunt mai multe echipe, cu structuri sănătoase, cu proiecte pe termen mediu şi lung, viitoarele campionate vor fi mai puternice.

 

Nu aţi precizat latura financiară.

A.D.: Sigur, este necesară, dar nu decisivă. Vreau să vă dau un exemplu. Să presupunem că vine un finanţator uriaş la Reşiţa. Ei bine, în 2014 nu se ia Liga Campionilor. Că să obţii acest trofeu, trebuie să baţi la uşă vreo trei, patru, cinci ani, să se obişnuiască lumea cu tine. Şi, în primul rând, trebuie să ai structura foarte bine pusă la punct. Să beneficiezi de o bază materială foarte solidă. O adevărată piramidă. Şi, dacă toate acestea sunt rezolvate, adăugăm şi banii. Dar, nimic nu se face peste noapte.

 

De nivelul handbalului intern depinde şi poziţionarea echipei reprezentative.

A.D.: Corect. Campionatul intern este barometrul naţionalei.

 

Ce perspective întrevedeţi, având în vedere că sunteţi şi vicepreşedinte al F.R.H.?

A.D.: Dacă reuşim să creştem nivelul competitiv, prin diferite politici, în momentul acela şi echipa naţională va avea de câştigat.

 

Când se întoarce domnul prof. Aihan Omer la prima reprezentativă a României?

A.D.: Este o întrebare incomodă. Însă nu mă deranjează, fiindcă nu mă formalizez. Până la urmă, era firesc să deschideţi acest subiect. Vă răspund sincer şi scurt, fără să dau naştere la interpretări, nu pot să ştiu.

Adaugă comentariu