Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă Guvernul PSD introduce taxa pe lăcomie, aleşii liberali au majorat birul local în principal pe motivul că s-a redus cota de impozit pe venit. A crescut şi tariful la gunoi, iar cei care nu şi-au îngrijit clădirile, s-au ales cu alte majorări.

Consilierii locali reşiţeni s-au contrat, joi, 20 decembrie, în cadrul unei şedinţe ordinare, pe motivul majorării birului local. În vreme ce grupul liberal privea creşterile ca pe o necesitate, social-democraţii au spus că nu pot fi de acord cu aşa ceva, mai ales că primarul Ioan Popa, pe vremea când era doar om de afaceri, a venit în şedinţa Consiliului Local însoţit de un specialist tocmai pentru a pleda împotriva majorărilor de impozit, care pun pe fugă investitorii. De fapt, pe lângă majorarea generală a impozitului, mai bine de jumătate din cele peste o sută de proiecte de pe ordinea de zi au vizat cazuri particulare, în care proprietarilor le-a fost majorat birul local pentru că nu şi-au îngrijit clădirile.

„Nu mi se pare normal ca dl Popa, în 2016, în ianuarie, în calitate de om de afaceri în municipiul Reşiţa, să vină şi să ne spună că mărirea impozitelor descurajează mediul de afaceri, investiţiile în oraşul nostru, preciza Mirel Sabo, liderul grupului PSD din Consiliul Local Reşiţa. Iar acum când este primar vine şi propunere majorarea acestor impozite, şi pentru societăţile comerciale – deci şi pentru potenţialii investitori, şi pentru actualii investitori –, dar şi pentru persoanele fizice, pentru omul de rând, pentru reşiţeni“.

„Închipuiţi-vă ce se va întâmpla în primele zile ale lunii ianuarie, când cetăţeanul de rând va merge la Serviciul de Taxe şi Impozite, şi se va lovi de o majorare cu 50% faţă de ceea ce a plătit până acum, a adăugat Mirel Sabo. Deci cine a plătit până acum 200 de lei impozit pe apartament, acum va plăti 300 de lei. Iar cine a plătit 300 de lei, va plăti 450 de lei. Nu putem să punem pe umerii reşiţenilor această povară în acest moment, sub nicio formă“.

La cei cu chioşcuri, „şi la ei s-a mărit, vă dau un singur exemplu: 50 de bani în plus pe metru pătrat, pe zi. Un an, la 50 de metri pătraţi, înseamnă 9.000 de lei în plus faţă de ceea ce plăteau până acum. Bănuiesc că 50 de metri pătraţi este un spaţiu rezonabil, poate sunt şi mai mici, sau mai mari“.

Şi chiar dacă social-democraţii au votat împotriva proiectului, liberalii s-au bucurat şi de votul consilierului PMP Viorel Mutu, iar proiectul care a majorat birul a întrunit numărul necesar de voturi. Vizavi de acest aspect, primarul Ioan Popa a precizat: „Cred că PMP-ul, cu anumite excepţii, la nivel naţional dă semnale că se raliază dreptei politice, şi situaţia cu dl Mutu e un exemplu în acest sens. La judeţ e puţin diferit, noi am reuşit să-l capacităm şi să voteze proiecte pentru că sunt în interesul oraşului“.

Şi dacă se vorbea de majorarea de 50%, edilul a precizat că Mirel Sabo „a trecut de la una la alta, dar se referea de fapt la impozitul pe persoane fizice, dar la clădiri nerezidenţiale. Cu alte cuvinte, dacă Ionescu are un apartament la parter de bloc şi are înăuntru un cabinet medical, i se măreşte impozitul de la 0,6 la 1%. Da, e 50% dacă vreţi“. Edilul a subliniat însă că majoritatea reşiţenilor nu va avea de suferit din cauza acestei majorări, explicând că „vorbim aici despre persoane care au proprietăţi în care se desfăşoară afaceri. Am fost constrânşi să facem acest lucru, tot noi l-am dus în jos de la 1,3 la 0,6, şi am venit un pic înapoi la 1%, pentru că nu facem faţă la bugetul investiţional necesar Reşiţei“. De altfel, aleşii urbei s-au văzut chiar nevoiţi să ia un nou credit pentru a acoperi cofinanţarea pentru proiecte cu finanţare europeană consistentă.

2 Comments

  1. CHELTUIE CA NABABUL, ADICA PE NEMASURATE SI NECUMPATATE, PT CA NU PLATESTE EL? UN PRIMAR NELIBERAL, IMBUIBAT SI FARA VREUN CONTROL RATIONAL. DAR CE AI FACUT DLE PRIMAR, SA CRESTI DTA IMPOZITELE, TI SE PARE CA TRAIM MAI BINE IN ORASUL ASTA DE PENSIONARI? NU TOATA LUMEA ARE MILIOANE TALE DE LA MONTE BANATO SAU PANGRAM, ASA CA MAI INCET CE MAJORARILE ASTEA DE TAXE SI IMPOZITE. VA SPUNEAM IN CURSUL ANULUI DE EXECUTIA BUGETARA SI IM I REPROSAI CA NU SINT VREUN SPECIALIST, DAR SE VEDE CA ESTI DTA? NU TREBUIE SA FII SPECIALIST CI NORMAL SI ECHILIBRAT, CA SA INTELEGI CEEA CE FACI DTA. NU E NORMAL, SA CRESTI ACESTE TAXE, INTR UN ORAS PE DUCA. CE AI FACUT PINA ACUM SA JUSTIFICE ACESTE MAJORARI? CE ? ZICI DE 10 MILIOANE DE EURO PT CENTRUL CIVIC, DAR CELE VREO 7 CHELTUITE DE PREDECESORUL DTALE, DL FOST PROFESOR SPATARU, AU FOST AIUREA? SI DE CE 10 MILIOANE, SAU DE CE TOT TII CU DINADINSUL SA REDECOREZI CENTRUL, CE AI DE CISTIGAT DE AICI? VREUN COMISION, SAU O FI CA DEVINE RESITA, POLUL DE TURISM.

Adaugă comentariu