Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Lumea de basm a îndrăgitei poveşti orientale va fi pusă în scenă în noul spectacol al Teatrului de Vest Reşiţa. Se anunţă un alt spectacol muzical pentru copii, însă potrivit declaraţiilor regizorului Traian Savinescu, acesta este recomandat şi copiilor peste 7 ani, practic neexistând limită de vârstă pentru cei care doresc să redescopere una din cele mai frumoase poveşti ale lumii arabe din „1001 de nopţi“.

Avanpremiera va avea loc vineri, 17 mai 2019, de la ora 10.00, la Teatrul de Vest, după această dată urmând o serie de reprezentaţii la Bocşa, Caransebeş şi Reşiţa, potrivit programului lunii mai, care se găseşte pe site-ul instituţiei şi asupra căruia conducerea Teatrului îşi rezervă dreptul să opereze modificări. Regizorul acestui spectacol a precizat într-o conferinţă de presă că a recurs la multe elemente volatile de decor, pentru a nu îngreuna deplasarea spectacolului în alte oraşe sau locaţii.

Traian Savinescu a prezentat și câteva elemente ale spectacolului: „Am lucrat mult pe lucruri volatile, care oricum făceau parte din viziunea regizorală, fiind vorba de lumea arabă, voaluri, văluri, totul este uşor mai «plutitor». Am folosit muzică autentică, arhaică din zona arabă, puţină butaforie cu obiecte autentice, care să le permită actorilor să aibă o relaţie materială cu tot ceea ce se întâmplă pe scenă. Am contribuit şi la adaptarea textului şi cred că dinamica, spaţialitatea spectacolului vor avea un impact puternic asupra spectatorilor şi nu mă refer numai la copii, fiindcă este un spectacol pentru toate vârstele“.

Scenografia este semnată de Oana Cernea din Oradea, aflată la prima colaborare cu teatrul reşiţean, care a declarat că este onorată şi de colaborarea cu regizorul arădean: „M-am concentrat foarte mult pe costume, mergând pe ideea impactului vizual al copiilor cu personajele“. Dintre actorii distribuţi, Raul Lăzărescu din Timişoara revine la Reşiţa după şapte ani, Raul Bastean, tot timişorean, fiind la prima colaborare cu Teatrul de Vest. Din distribuţie mai fac parte: Camelia Ghinea, Marius Tudor, Andrada Samoilă, Florin Ibraşi, Florin Ruicu, Ana-Maria Cizler şi Sorin Fruntelată.