Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Deși crescătorii de albine susțin că nu s-a făcut miere, ministerul se laudă cu cifre record.

Ajutorul de minimis din partea statului întârzie pentru peste 1.500 de apicultori cărășeni. Banii ar fi trebuit să fie deja acordați pentru reducerea pagubelor produse de vremea nefavorabilă din anul 2016. „Sunt convinsă că nu vom mai prim acel ajutor de minimis, ce ar fi trebuit acordat tuturor apicultorilor. Aceștia s-au aprovizionat, s-au bazat pe promisiunile ministrului, s-au aprovizionat pentru toată perioada de iarnă. Asta înseamnă cheltuieli din surse proprii, pentru că în 2016 nu a fost producție de miere și nu au avut niciun venit. Ajutorul de minimis trebuia, la fel ca în 2014, să fie împărțit pe numărul de familii existente la nivel național, mai ales că acea sumă este alocată. Există bani și acum, doar că nu se vrea ca aceștia să ajungă în buzunarele apicultorilor”, a explicat Ida Şuţa, vicepreşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine Caraş-Severin.

Asociația a făcut demersurile necesare de la jumătatea anului trecut, demersuri pentru acordarea unui sprijin finanicar apicultorilor, considerându-se că 2016 a fost un an dezastruos pentru sectorul apicol. Totuși, Ministerul Agriculturii nu a dat încă un raspuns favorabil, așa cum așteptau apicultorii. Anul trecut, aproape întreaga producție a fost compromisă de vremea rea și mulți dintre apicultori nu au avut miere nici măcar pentru hrana stupilor. „Motivația ministerului este că, din statisticile lor, anul trecut s-au produs 20.700 tone de miere în România, ori această cifră este aberantă. Nu știu de unde au luat cei din minister aceste date statistice. Nu înțeleg cine, din ce pix ajung aceste date pe site-ul ministerului, pentru că, dacă sunt întrebați agricultorii vă vor spune că nu au făcut miere. Deci, de unde cantitatea vehiculată?”, a adăugat Ida Șuța.

În Asociația Crescătorilor de Albine Caraș-Severin sunt înregistrați circa 1.500 de apicultori, care au peste 50.000 de familii de albine.