Caraş-Severin, Romania

CORNEREVA – O mică afacere de familie a fost ridicată din temelii prin forţe proprii.

Carcasa de porc e tranşată pentru a se scoate cotletul, pulpa, slănina, pieptul, guşa etc. care se ţin la sare timp de patru săptămâni, cu excepţia slăninei care se ţine şase săptămâni. Apoi toate se desărează de surplusul de sare în afară de slănină care „ştie“ singură câtă sare să-şi ia. După care se afumă toate cu excepţia guşei care se fierbe şi se condimentează cu boia, piper şi usturoi. O spune Ştefania Bijan şi parcă ne lasă gura apă.

Afacerea soţilor Ştefania şi Nistor Bijan este la început de drum. Anul trecut, cei doi au început să-şi desfacă produsele în târgurile agricole din Caraş-Severin şi din judeţele învecinate. Aşa au putut să ia pulsul vânzărilor din diferite locaţii şi au constatat că de la un eveniment la altul câştigurile variază. Cei doi colaborează şi cu un magazin din Timişoara însă se axează pe prezenţa la târguri.

Ideea de a face mezeluri i-a aparţinut soţului meu, care a învăţat asta de la părinţii săi. Soţul meu lucrează ca inginer la barajul de la Poiana Ruscă şi face naveta zilnic. Când vine de la lucru, ne ocupăm împreună de preparate”, vorbeşte d-na Ştefania despre afacerea în care soţii Bijan au investit până acum 18.000 de euro. Aşa au reuşit să ridice din temelii o anexă a casei în care locuiesc, anexă în care funcţionează carmangeria dotată cu toate cele necesare.

Marele regret al soţilor Bijan este că, în tot judeţul, nu există niciun abator autorizat unde animalele să poată fi sacrificate în condiţii optime. Iată de ce se văd nevoiţi să cumpere de la distribuitorii autorizaţi carcasele de porc pe care le prelucrează. În ce priveşte viitorul afacerii, d-na Ştefania crede că cea mai bună decizie va putea fi luată după ce va mai trece o perioadă. Deocamdată cei doi încă testează terenul şi ne sfătuiesc pe toţi să avem ce grijă ce consumăm. „Preparatele din carne de pe piaţă pot conţine multe chimicale care îşi fac efectul în timp. În acest sens, preţul poate fi un indiciu important căci, cu cât un produs e mai ieftin, cu atât creşte probabilitatea de a conţine mai multe chimicale”, ne atrage atenţia d-na Ştefania.