Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După reaşezarea organigramelor şi statului de funcţii în CJ şi instituţiile din subordine, angajările sunt simplificate.

În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean ce a avut loc marţi, a fost aprobată o rectificare pozitivă a bugetului centralizat, care se va răsfrânge şi asupra instituţiilor subordonate. Ponderea cea mai mare în cadrul proiectelor de hotărâre a avut-o influenţa hotărârii de Guvern cu privire la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

„Aceasta se referă la stabilirea organigramei, atât la CJ, cât şi la instituţiile subordonate. Unităţile administrativ-teritoriale trebuie să-şi dozeze numărul de personal angajat, în funcţie de prevederile legale. Consiliul Judeţean şi instituţiile din subordine sunt practic principalul angajator din judeţ. Am avut 3.427 de posturi şi numătul total a scăzut cu doar 50. Aceste reduceri de posturi vacante nu ne-au afectat foarte mult şi au şi o parte bună. Reaşezarea organigramei dă posibilitatea angajării, în baza unei documentări riguroase, să fie angajat un post la un altul plecat din sistem”, a precizat Ionesie Ghiorghioni, vicepreşedintele CJ şi cel care a condus şedinţa.

Potrivit datelor prezentate, lipsa de personal fusese reprezentată la nivelul a 500 de posturi la Spitalul judeţean, 215 la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului şi 60 la Consiliul Judeţean. „A trebuit să aşezăm situaţia la toate instituţiile, să le trecem în revistă. O problemă demnă de menţionat în cadrul şedinţei este dreptul de preempţiune pe care îl poate exercita Consiliul Judeţean atunci când se înstrăinează un obiectiv ce ţine de patrimoniu. Asta înseamnă că îl putem achiziţiona cu prioritate. Am renunţat la acest drept în cazul a două clădiri, pentru că nu avem fonduri pentru a le investi în reabilitare”, a mai amintit Ghiorghioni. Este vorba de Pavilionul 7 – hotelul Ferdinand, permiţând altor investitori să restaureze centrul Băilor Herculane. Cel de-al doilea obiectiv, intens discutat, este Biblioteca „Mihail Halici” din Caransebeş.

„Proprietarul este Episcopia din Caransebeş care, având datorii foarte mari la Finanţe, a recurs la înstrăinarea obiectivului pentru obţinerea sumelor necesare. Nu ne-am exprimat dreptul de preempţiune deoarece se pare că Primăria din Caransebeş are motive deosebite să acumuleze acest obiectiv emblematic în cadrul patrimoniului municipal”, a mai adăugat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Flavius Rotariu