Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Teatrul de Vest trece graniţele ţării cu spectacolele „Păcală“ şi „Gunoierul“.

În baza bunelor relaţii de colaborare şi prietenie pe care Teatrul de Vest Reşiţa le are cu Teatrul Pygmalion din Viena, actorii reşiţeni vor juca, la sfârşitul acestei săptămâni, pe scena vieneză, în două spectacole montate de Dan Mirea şi Mimi Brănescu. „Teatrul din Austria este condus de un român, Tino Geirum, un prieten şi un vechi colaborator de-al nostru. Noi am mai jucat la Viena, şi ei la Reşiţa. De mai mulţi ani, Teatrul de Vest Reşiţa are relaţii strânse cu Teatrul Pygmalion, iar ele se vor consolida şi mai mult pentru că suntem implicaţi într-un proiect pe care îl vom derula împreună în perioada următoare. Tino Geirum este un bun mesager şi un bun ambasador al românilor culturali, care îşi doresc să facă ceva în Europa“, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Nicolae Dumitru Vlădulescu, directorul teatrului din Reşiţa.

Spectacolele care se vor juca în capitala Austriei sunt „Păcală“, în regia lui Dan Mirea, şi „Gunoierul“, de Mimi Brănescu. Tot cu acest prilej va fi lansată şi cartea jurnalistului Matei Mircioane – „Epopeea lui Ghimeş“, lansată în toamna anului trecut şi la Reşiţa.

Nicolae Vlădulescu a mai anunţat că plănuieşte un turneu european în vara acestui an, pentru care a solicitat deja sprijinul financiar al forului judeţean: „La vară plănuim un turneu în Europa cu două basme româneşti, începând cu Austria, Germania, Franţa, Italia, Spania şi Portugalia. E lucru de perspectivă. Am vorbit şi cu cei de la Consiliul Judeţean. Sunt foarte entuziasmaţi, pentru că acest turneu se înscrie într-un proiect major naţional. Vom ţine seminarii şi discursuri despre românism, şi vom oferi, inclusiv, cărţi de poveşti copiilor români de acolo. Costurile nu sunt mici deloc pentru acest proiect, dar, în mare, bugetul este asigurat“.

Directorul artistic al Teatrului de Vest, Dan Mirea, s-a arătat onorat de faptul că instituţia pe care o reprezintă a reuşit să devină un partener de încredere pentru Teatrul Pygmalion. „Am ajuns să colaborăm cu cei din Viena, după ce şi alte teatre au fost invitate să joace acolo. Calitatea spectacolelor noastre ne-au ajutat să devenim partenerii lor direcţi, lucru care nu poate decât să mă bucure, şi să mă onoreze, având în vedere că nu am fost singuri şi că am avut o concurenţă“, a precizat Mirea.

Adaugă comentariu