Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şefa liberalelor, Tudoriţa Nicula, a pus umărul încă din primăvară la îmbunătăţirea acestei organizaţii de întrajutorare.

În urma şedinţei Consiliului Director din luna octombrie, conducerea CARP, reprezentată de Bonţe Aurelia – preşedinte, Tudoriţa Nicula – consilier şi Drăghiţa Roşca – consilier, a apreciat activitatea desfăşurată până la data de 31 octombrie, ca fiind bună. Asta după o analiză riguroasă efectuată în baza cifrelor de bilanţ: „Avem creşteri, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât ca număr de membri, cât şi ca fond de cotizaţii, a declarat Aurelia Bonţe. Până la această dată, fondul de cotizaţii a crescut cu 17 la sută, excedentul pe zece luni a crescut, de asemenea, cu 5,5 la sută, media lunară la împrumuturi este de 700 de mii, până la 31 octombrie fiind de peste 766 de mii, cu o dobândă de 4 la sută pe an, aceasta fiind cea mai mică dobândă practicată în judeţ pe anul 2018, comparativ cu 2017, când dobânda a fost de 5 la sută. La număr de înscrieri media lunară este de 34, dar din totalul membrilor avem în fiecare lună decedaţi şi retrageri. În octombrie, de pildă, avem 8 decedaţi şi 7 retrageri din varii motive, dar am înregistrat 34 de înscrieri. Numărul membrilor a crescut la 3546 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când am avut 3376, deci cu 5 procente“.

Vestea bună e că nu mai există limita de vârstă de 80 de ani, atât la înscrieri cât şi la giranţi. În plus, la finele anului se acordă un bonus, care variază în funcţie de bilanţul anului în curs, anul acesta urmând să fie de cel puţin 5,5 la sută. Cât despre rău-platnici, preşedintele CARP a precizat: „Nu vreau, totuşi, să vă ascund că sunt şi membri care nu înţeleg să-şi plătească ratele lunare, de aceea avem acum 41 de persoane la executorul judecătoresc, ceea ce nu e mult raportat la media împrumuturilor, care e de 150“.

Consider că suntem o familie“

A spus Tudoriţa Nicula, şefa femeilor liberale şi preşedinte al Asociaţiei „Din inimă pentru inimă“, aleasă din luna aprilie în Colegiul Director al CARP Reşiţa. Ea a precizat că e bucuroasă să poată contribui, alături de celelalte doamne din conducere, la îmbunătăţirea activităţii acestei organizaţii, în folosul oamenilor: „În primul rând doresc să crească numărul de membri. Chiar săptămâna trecută am vorbit cu cineva care a vrut să facă un împrumut de la o bancă şi se plângea că sunt prea multe comisioane. De aceea îndemn şi eu oamenii să vină să depună bani la CARP, indiferent că e vorba de persoane care mai au dividente la unele societăţi care merg bine sau îşi vând un teren, o casă. Aceştia devin automat membri şi astfel îşi protejează banii. Noi nu cerem bani de administrare cont sau de retragere, dar oamenii îşi pot asigura nişte bani în caz de nevoie, o operaţie, bilet la staţiune (sunt diverse bonusuri pentru biletele la băi). Important e să fie corecţi, să-şi plătească ratele. Dacă au probleme o lună, două, nu se aplică penalităţi, dar să vină a treia lună să plătească un 10 la sută din rată, sunt înţeleşi şi amânaţi la plată. Ei trebuie să ştie că se pierd bani la comisionul plătit recuperatorului, fiindcă şi executorul judecătoresc trebuie plătit. Valoarea unui împrumut va creşte de la 10.000 lei la 15.000 lei, asta pentru pensionarii care au venituri mai mari, fiindcă sunt şi pensionari cu 3000 lei pensie şi au posibilitatea să returneze împrumutul sau salariaţii care sunt sau devin membri. Am avut şi cazuri de cereri pentru suplimentarea împrumutului, deci, chiar dacă au avut un împrumut pe rol, dacă au fost buni platnici, li s-au aprobat aceste cereri, noi am găsit înţelegerea necesară. De aceea este Casă de Ajutor Reciproc. Încercăm să strângem rândurile, să obţinem colaborări cu alte asociaţii. Cu asociaţia pe care eu o conduc, Asociaţia „Din inimă pentru inimă“, împreună cu colegele mele am venit la 1 octombrie, de ziua pensionarilor, să cinstim activitatea doamnelor care muncesc la CARP, cu o pizza, un fel de recunoaştere a muncii lor, a faptului că se ocupă de rezolvarea nevoilor pensionarilor şi nu numai. Ne dorim să avem astfel de întâlniri şi cu membrii noştri, poate anul viitor, pentru că eu consider că sunt o familie“.

Adaugă comentariu