Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În primele 11 luni ale anului 2013 datele Inspectoratului Judeţean de Poliţie au arătat o scădere a furturilor din locuinţe, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012, situaţie care vine şi ca urmare a acţiunilor şi campaniilor preventive desfăşurate de poliţişti.

La nivelul judeţului Caraş-Severin au fost constatate 283 de astfel de furturi, cu 35 mai puţine faţă de 2012, din care 179 în mediul urban şi 104 în mediul rural.

Poliţiştii au constatat că 55 dintre acestea au fost săvârşite din cauza neasigurării uşilor de către proprietari, 30 prin escaladare şi opt prin folosirea de chei potrivite. O scădere se observă şi la furturile din sălaşe, fiind înregistrate 55 de astfel de fapte, cu opt mai puţine decât în 2012. În perioada de referinţă au fost cercetate 163 de persoane în dosare cu urmărire penală începută (cu 28 mai multe) pentru săvârşirea unor furturi din locuinţă, majoritatea (134) fiind bărbaţi.

Din totalul persoanelor cercetate, 39 sunt minori, 54 tineri cu vârste cuprinse între 18-29 ani şi 57 cu vârste de 30-50 ani, iar 39 sunt cunoscute cu antecedente penale. Printre recomandările poliţiştilor se regăseşte şi un sfat: „Este posibil să constataţi ca vizorul dumneavoastră a devenit nefuncţional, prin lipirea unui timbru sau a unei bucăţi de hârtie pe exterior, ceea ce constituie un indiciu sigur ca spărgătorii de locuinţe sunt «la treabă»”. În aceste cazuri, puteţi sesiza autorităţile competente.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu