Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Primarul Ioan Popa se plânge de „cea de-a patra mizerie care ni se face în decurs de un an“, şi care face ca primăria să suporte majorarea cu 50% a manoperei pentru toate proiectele pe PNDL sau pe bani europeni. Inclusiv proiectul tramvai, în cazul căruia majorarea ar însemna un minus de 17 milioane de euro pentru bugetul Reşiţei.

Şeful administrativului reşiţean a acuzat Guvernul că, prin diferite mişmaşuri, a transformat în sclavi şi mai multe primării. Potrivit primarului Ioan Popa, dacă până acum, undeva la 50% dintre primării erau pe pierdere, fiind susţinute de Guvern prin corecţii financiare, prin câteva manevre din OUG 114, a împins sărăcia la 80%. Şi dacă Reşiţa stătea bine, în acest moment e pe minus, motiv pentru care edilul a promis o serie de măsuri drastice, începând cu tăierea salariilor şi reducerea personalului din Primărie.

Primarul Ioan Popa a vorbit despre încă o măsură care bagă mâna adânc în bugetele locale. De această dată, autorităţile locale sunt cele care trebuie să suporte majorarea salariului minim din construcţii, pentru toate lucrările din proiectele câştigate pe bani europeni sau pe PNDL. „Sper ca lumea să înţeleagă lucrul ăsta, este a patra mizerie care ni se face în parcurs de un an şi ceva, în care, prin faimoasa Ordonanţă 114 despre care se discută atât de mult, Guvernul a impus ca, pentru toate lucrările care se fac pe fonduri europene sau pe PNDL, să li se aplice la manoperă un coeficient de 1,57“.

Primarul Ioan Popa a explicat: „Cu alte cuvinte ne spune: «Oameni buni, voi trebuie să majoraţi cu 50% manopera pe toate lucrările pe care le-aţi avut în calcul de anul trecut încoace». Şi când am întrebat: «Bine, dar cine dă banii?», nu-i interesează, banii trebuie să-i căutăm noi, în bugetele noastre locale. Vă daţi seama că te ia cu frisoane, când te gândeşti că am făcut proiecte de 150 de milioane de euro, pe fonduri europene! Pentru că din 150 de milioane de euro, undeva la 20% e manoperă. Indiferent că vorbim de tramvai, de anvelopări de blocuri, de licee, de clădiri, de ce vreţi dvs, de Centrul Civic, de cele şase străzi, undeva la 20-25% e manopera. Dacă luăm în calcul 25% din 150 de milioane de euro, asta înseamnă undeva la 35 de milioane de euro. Dacă aplici coeficientul de 50% la aceste 35 de milioane de euro, înseamnă vreo 17 milioane de euro, şi atunci te loveşte frisonul. Eu sper ca Ordonanţa 114 să cadă! E o stupiditate, e o cretinătate. Ideea este că nu poţi să vii peste noapte şi să spui: Domne, la toate contractele pe care le ai, ia adaugă tu 50% în plus“.

Iar majorarea salariilor din construcţii este resimţită şi de mediul privat. Şeful administrativului reşiţean s-a declarat împotriva OUG 114 inclusiv pentru că este contrară nevoii mediului privat, care „cere predictibilitate. Asta înseamnă, lasă-mă domne, lasă-mi timp ca atunci când dai o lege să o pot pune în practică, să mă pot arunca într-o prognoză. Nu poţi să spui în decembrie că din ianuarie trebuie să măreşti nişte costuri cu 50%.

2 Comments

  1. acum cauta scuze , dar de ce se duce miine la penalul sef sa se vada cu el? de ce nu face nimic cu deputatii sau senatorii din judet? nu am auzit nimic de asta. incep sa iasa la suprafata toate matrapazlicurile administrative si politice rezultate din politica sociala a CIUMEI ROSII, IN CIRDASIE CU PNL ul pasiv si neactiv.

Adaugă comentariu