Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română se desfăşoară pe parcursul a trei zile, în intervalul 10-12 iunie.

Ca la orice examen, emoţiile sunt inevitabile. Cu toate acestea, spun tinerii, dacă ai învăţat nu ai cum să nu obţii o notă sau un calificativ bun. De acceaşi părere este şi Bogdan Gherasim, fost elev al Colegiului Tehnic din Reşiţa. Tânărul ne-a mărturisit înaintea examenului că este pregătit pentru evaluarea la limba română „dar emoţii sunt ca la orice examen. Cu toate acestea, cel mai dificil consider că este examenul scris la matematică“. La ieşirea din sala de examen, emoţiile s-au mai atenuat pentru Adina Babiak, absolventă a Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz“ din Reşiţa. Subiectul extras de ea s-a referit la personalitate. „La ce emoţii am avut sper să obţin o notă bună. Geografia mi se pare mai grea, dar consider că sunt pregătită“.
Finalizând primul examen al Bacalaureatului, tânăra Bianca Cojocariu, absolventă a Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz“ din Reşiţa consideră că subiectele „sunt accesibile pentru cei care au învăţat. A trebuit să vorbesc despre muzica clasică în viziunea tinerilor şi am avut la dispoziţie 10 minute să-mi susţin prezentarea. Înainte de aceasta am avut mai mult timp de gândire. Pot să spun că a fost suficient. Nu ştiu ce notă am obţinut deoarece am avut foarte multe emoţii dar mă aştept la una destul de bună“.

Nerăbdător să intre în sala de evaluare, Tiberius Marişescu ne-a mărturisit că nu are nici cea mai mică emoţie. „Datorită cunoştiinţelor dobândite în clasă şi a exerciţiilor făcute cu doamna dirigintă Ana Krem am reuşit să trec peste emoţii. Cel mai dificil examen, pentru mine, este proba scrisă la istorie. Consider că sunt prea multe date de memorat“. Următorul examen înscris în calendarul Bacalaureatului din acest an este Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, probă programată pentru intervalul 12-14 iunie.

În judeţul Caraş-Severin, Bacalaureatul se desfăşoară în opt centre de examen. La Reşiţa, acestea sunt organizate la Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“, Liceul Teoretic „Mircea Eliade“ şi Colegiul Tehnic. La Caransebeş, centre de examen sunt la Liceul Teoretic „Traian Doda“ şi Liceul Tehnologic „Dacia“. Bacalaureatul din acest an se mai desfăşoară şi la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării“ Moldova Nouă, Liceul „Hercules“ Băile Herculane şi la Liceul Teoretic „General Dragalina“ din Oraviţa.

Lavinia Predescu

Adaugă comentariu