Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Donaţia IPJ se va concretiza, de îndată ce vor fi făcute demersurile legale, într-o expoziţie de profil.

Comisarul şef Viorel Avram, împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, şi adjunctul acestuia comisarul şef Emil Stoian au făcut miercuri primele demersuri pentru ca 61 de arme care au fost confiscate în cursul anului trecut de la o persoană privată din județ să ajungă în posesia delegaţiei Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, condusă de directorul Dumitru Ţeicu.

Armele au fost confiscate de la persoana care le deţinea ilegal şi, deoarece din colecţia donată fac parte piese rare care datează din secolele al XVIII-lea, al XIX-lea şi al XX-lea, s-a luat decizia ca acestea să devină exponate ale muzeului reşiţean. Pistoale cu cremene, pistoale cu percuţie, revolvere, arme de vânătoare, precum şi alte arme vor fi conservate şi, cât mai curând posibil, vor putea fi privite de către curioşi.

„Unul din modul de constituire al patrimoniului este reprezentat de donaţii, iar acestea sunt reprezentate foarte puţin la noi în județ şi de aceea am mare recunoştinţă faţă de Inspectoratul de Poliţie. Trebuie apreciat un asemenea gest de mecenat nu ca pe un simplu transfer între instituţii. Obiectele sunt atractive şi vor fi expuse pentru a fi puse în valoare ca punct de atracţie al muzeului, cu atât mai mult cu cât o expoziţie de arme albe a fost cea mai vizitată la noi“, a amintit Dumitru Ţeicu.

Colecţia este formată din pistoale cu cremene, un revolver din al Doilea Război Mondial, o carabină, puşti şi alte arme de foc, iar valoarea culturală este egalată, în două cazuri, şi de una intrinsecă – pe piaţa neagră, un pistol cu cremene poate fi vândut cu un preţ cuprins între 7.000 şi 8.000 de euro.

„Există posibilitatea ca cele două arme să fie unice în colecţiile din ţară. Sunt 61 de arme cu vechime mai mare sau mai mică, însă pot fi atractive pentru publicul larg“, a precizat comisarul şef Stoian.

Flavius Rotariu

2 Comments

    • Armele au fost predate catre Ipj a doua zi de la decesul persoanei care le detinea legal cu certificat de colectinar si cu acte de provenienta a lor.

Adaugă comentariu