Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Din 19 noiembrie 1987 au fost organizate sau coorganizate până în prezent, în total, 3.035 de manifestări.Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa a organizat la finele săptămânii trecute, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz“, adunarea de bilanţ a celui de al XXV-lea an de activitate.

Preşedintele asociaţiei, Erwin Josef Ţigla, a prezentat în limba germană bilanţul pe perioada august 2011 – iulie 2012, perioadă în care au fost organizate sau coorganizate un număr de 210 manifestări. Dintre acestea se remarcă cele din cadrul „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan“ (în octombrie 2011, cea de a XXI-a ediţie), al „Zilelor Literaturii Germane la Reşiţa“ (în mai 2012, cea de a XXII-a ediţie) şi al concursului cu caracter internaţional „Copiii desenează ţinutul natal“ (martie 2012, cea de a XI-a ediţie). În cele 210 de manifestări sunt cuprinse şi cele 16 cu caracter religios, precum şi 37 de expoziţii.

În acest an de activitate, Asociaţia a editat un număr de patru titluri de carte, două CD-ROM-uri, 11 plicuri filatelice ocazionale şi tot atâtea ştampile poştale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite.

Revista lunară „Echo der Vortragsreihe“ („Ecoul Asociaţiei“) apare neîntrerupt începând cu 1 februarie 1990, ]n luna iulie 2012 ea ajungând la numărul 271. De asemenea, au apărut un număr de 81 de ediţii speciale dedicate diferitelor evenimente deosebite ale etniei germane din Banatul Montan. Periodicul „împreună, miteinander, együttesen“ a apărut până în prezent de 34 de ori, din care două numere în acest an de activitate. Buletinul informativ „Info“ a apărut în noiembrie 2011, numărul total de apariţii fiind de şase.

După prezentarea bilanţului, a urmat un program cultural-artistic cu formaţia de dansuri populare germane „Enzian“, formaţia „Banater Bergland“ şi cu corul „Franz Stürmer“, toate din Reşiţa. De asemenea, au fost expuse desene şi sculpturi realizate de către cele două cercuri: de pictură, condus de Doina şi Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza“), respectiv de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer“), ambele funcţionând în cadrul organizaţiei germane din Reşiţa. JCS-L.A.

Adaugă comentariu