Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Câteva zeci de lucrători ai Oficiului Judeţean de Poştă au protestat marţi, timp de jumătate de oră.

Factorii poştali cărăşeni consideră că sunt remuneraţi necorespunzător faţă de cantitatea de muncă pe care trebuie să o presteze şi că există promisiuni nerespectate de către conducerea centrală. „De la 1 septembrie am preluat funcţia de diriginte la acest oficiu şi este cert că toată lumea e nemulţumită pentru că este foarte mult de lucru, sunt foarte multe prestaţii de distribuit, iar salariile sunt… aşa cum sunt, destul de mici. Asta este principala nemulţumire a factorilor poştali din cadrul oficiului nostru şi am convingerea că în toată ţara e la fel. Au început să se deblocheze posturile, primim doi factori poştali pe o perioadă determinată şi cred că lucrurile încep să meargă şi se vor rezolva pe parcurs. Totuşi, e marele impediment – salariile“, ne-a declarat Silvia Puşcaş, diriginta OPDR Reşiţa.

La protest a fost prezent şi Ion Răitaru, preşedintele filialei cărăşene a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România. Acesta a precizat că organizaţia va susţine, se va solidariza şi îşi va sincroniza acţiunile de protest cu toate organizaţiile sindicale naţionale sau judeţene care vor avea ca revendicări creşterea nivelului de trai al salariaţilor din ţară.

Protestul a durat circa 30 de minute, iar sindicaliştii au explicat că, deşi sunt conştienţi că este o zi în care sunt distribuite pensii şi alocaţii, trebuie să-şi facă ascultate păsurile. „E o acţiune care s-a extins la nivel naţional, în fiecare subunitate din județ şi din ţară, prin care stoparea activităţii trebuie să dea de gândit conducerii. Solicităm creşteri salariale – cu 200 de lei în sumă fixă -, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi respectarea promisiunilor la nivel de companie. Sunt contracte în defavoarea salariaţilor, mult de lucru şi bani puţini. La finalul săptămânii trecute am fost la Bucureşti şi ne-am întâlnit cu doamna ministru (Delia Popescu, ministrul Comunicaţiilor – n.r.) care ne-a promis susţinere. Luni a fost convocat Consiliul de Administraţie la minister, vinerea asta e convocată Adunarea Generală a Acţionarilor şi lunea viitoare e programată o întâlnire tripartită la minister“, a explicat Ion Răitaru, liderul sindicatului.

Printre solicitările protestatarilor la nivel naţional se numără obligarea conducerii Companiei Naţionale Poşta Română de către acţionarul majoritar – Ministerul Comunicaţiilor – de a creşte veniturile companiei. Sindicaliştii iau în calcul organizarea de noi proteste de diferite forme dacă solicitările nu au un rezultat favorabil. CN Poşta Română a rămas cel mai important operator din România pe piaţa serviciilor din categoria poştei de scrisori, având în vedere şi calitatea sa de furnizor de prestaţii din sfera serviciului universal. În acest context, CNPR beneficiază de dreptul exclusiv de a presta servicii poştale având ca obiect trimiteri de corespondenţă, indiferent dacă livrarea acestora este accelerată sau nu, a căror greutate este mai mică de 50 g şi al căror tarif este mai mic de 2 lei.