Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – GEC Nera consideră că vinovaţi de poluarea de la Tăuşani sunt Guvernul, Ministerul Mediului, al Economiei şi SC Moldomin.

De foarte multe ori, voluntarii de la GEC Nera şi-au exprimat nemulţumirile vizavi de poluarea din judeţ şi de obiectivele turistice neglijate de autorităţi. În ultimul comunicat de presă primit la redacţie, GEC Nera evidenţiază o serie de nereguli, cele mai importante vizând Clisura Dunării.

De exemplu, pe malul stâng al Dunării, în zona golfului de la intrarea fluviului în România, există o cantitate mare de ambalaje din plastic depuse de apele Dunării la viitură sau împinse la mal de vânt. De asemenea, nu au fost observate exemplare ale lăstunului de mal în rezervaţia Râpa cu Lăstuni, specia mutându-se în alte locuri. La iazul de decantare a apelor de mina Tăuşani – Boşneag al SC Moldomin Moldova Nouă, a fost constatată existenţa deşeului minier sub formă de nisip fin pe o suprafaţă de 120 ha.

Faţă de situaţia din anii anteriori, s-a constatat o degradare a stâncii Baba Caia din apele Dunării, situată lângă localitatea Coronini, stâncă care este un element natural de simbolistică al Clisurii de Sus a Dunării. La punctul turistic, Peştera Gaura cu Muscă, situată pe teritoriul comunei Coronini, nu există infrastructură de vizitare (panouri de informare, trepte, balustrade, ancore de sprijin).

Calea de acces în peştera prezintă riscuri mari de accidentare pentru vizitatori. În peşteră cea mai mare parte a pereţilor este inscripţionată cu mesaje, dintre care unele vulgare. GEC Nera a realizat aici, în 2004, un punct de informare care periodic a fost vandalizat de vizitatori.

Ultima versiune a panoului de la punctul de informare a fost predată Primăriei Coronini în iunie 2010 dar panoul se găseşte şi în prezent în biroul primarului.

Lidia Almăjanu