Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Mai multe investiţii în judeţ au fost blocate sau tărăgănate de acordarea acestui act.„Sunt destule dorinţe de a realiza investiţii în judeţ, atât în domeniul turismului (pentru că sunt destule zone pentru acest lucru). Ne lovim, din păcate, de reglementările în domeniu, în cazul în care investiţiile ating sau sunt în vecinătatea unor arii naturale protejate. Existenţa celor cinci parcuri pe teritoriul judeţului nu opreşte dezvoltarea, dar pune probleme la eliberarea avizului de mediu. Planurile de management ale administraţiilor parcurilor nu sunt avizate de către Ministerul Mediului, iar discuţiile dintre administratorii ariilor protejate şi primarii localităţilor nu sunt finalizate, aşa că dezvoltarea şi protecţia mediului sunt domenii cu umbre“, a precizat ing. Marius Vodiţă, şef Serviciu Reglementări în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

Prin lege, orice investiţie care trebuie să aibă acord de mediu trebuie să aibă şi avizul parcului, dacă poate afecta zona. Din nefericire, nu există o procedură de emitere a avizului sau un tarif stabilit clar.

„Unii dau avizul în cinci rânduri, alţii explică în cinci pagini de ce nu dau avizul. O investiţie destul de mare, pe domeniul schiabil de pe Ţarcu este în procedură de reglementare şi nu ştim care-i va fi finalul. Se doreşte crearea unei pârtii de schi, legătura cu Poiana Mărului ca loc de cazare şi dezvoltarea agrementului. Acum sunt în faza de finalizare a studiilor de evaluare adecvată care înseamnă studii de specialitate pe biodiversitate, în faza de stabilirea ceea ce trebuie protejat. Am înţeles că se are în vedere şi adresarea către Comisia Europeană la Bruxelles pentru un punct de vedere în privinţa proiectului, lucru care mi se pare normal. Se apropie termenul în care va fi nevoie de un aviz al administratorului ariei naturale protejate. Mai sunt situaţii similare la Berzasca, unde există proiecte în zona Parcului Natural Porţile de Fier. Sunt câteva scurtcircuite care s-ar putea rezolva prin dialog. Nu vorbesc de compromisuri, ci de o realitate în care trebuie ca localităţile să se dezvolte. Or, fără investiţii nu se poate. Dacă la tăbliţa cu intrarea în localitate scrie că începe zona de management durabil am terminat“, a mai precizat Vodiţă.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu