Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La zece ani de la trecerea lui Gheorghe Vîlceanu (1923 – 2003) în nefiinţă, Teatrul de Vest Reşiţa, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Reşiţa Română, Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi Primăria Reşiţa a programat mai multe manifestări.

Acestea vor debuta sâmbătă, 9 februarie, la ora 18.00, cu lansarea unei „Antologii literare“, eveniment prefaţat de o întâlnire în cadrul căreia, despre actorul şi scriitorul Gheorghe Vîlceanu vor vorbi actori, scriitori, personalităţi culturale care l-au cunoscut atât pe scenă, cât şi în afara ei.

În aceeaşi zi, la ora 19.00, a fost programat şi spectacolul „Aniversarea“, o adaptare dramatică de Eugen Pădureanu, avându-i ca protagonişti pe Camelia Ghinea şi Eugen Pădureanu.

„O supriză plăcută a fost faptul că, deşi noi credeam că tata e mereu printre noi doar în cadrul familiei şi a prietenilor apropiaţi, într-o discuţie cu N. D. Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest, am constatat că el se regăseşte şi printre actorii reşiţeni şi oamenii cu care a lucrat. Astfel, de la un simplu eveniment de comemorare, s-a ajuns la o manifestare cultural-artistică în care colectivul teatrului reşiţean îl omagiază pe actor, printr-un spectacol dat în cinstea lui“, ne-a declarat Cristi Vîlceanu, fiul omului de cultură.

Gheorghe Vîlceanu a slujit scena profesionistă reşiţeană remarcându-se timp de peste patru decenii, printr-o asiduă şi diversificată activitate artistică şi social culturală. Între anii 1959-2001, a jucat în peste 160 de roluri, mai mult de jumătate pe scena reşiţeană. În domeniul regiei de teatru este autorul transpunerii scenice a opt lucrări dramatice, dar s-a remarcat şi în domeniul creaţiei literare, atât în versuri cât şi în proză.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu