Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Nu va regreta nimeni invitaţia de a vizita expoziţia de fotografii a artistului Mihai Panaitescu, deschisă la Galeria „Agora“ din Reşiţa.Susţin că nimeni nu va regreta pentru că este o expoziţie dincolo de fotografie şi dincoace de pictură. Într-un cuvânt, Mihai Panaitescu, regizor la Teatrul de Artă din Deva, cu studii şi în domeniul fotografiei, îmbinând cele două arte, pictura şi fotografia, reuşeşte să sugereze abstractul prin modelarea electronică a trupului uman. Este greu de definit totuşi în care zonă a reprezentării expresioniste se pot încadra lucrări care te încântă prin materialitatea de la care porneşte intenţia artistului. În acest sens am reţinut şi opinia lui Adrian Stepan, fin critic de artă, şi el prezent la vernisaj: „Folosind o tehnică deosebită nu putem vorbi ca despre lucrările de şevalet propriu-zis întrucât culoarea deşi este dictată de artist, prin mijloace electronice, aparţine materiei reprezentate, iar linia, care în general este cea naturală, suferă puţine modificări şi aduce obiectul la intenţia pe care doreşte s-o exprime artistul“.

În expoziţia de artă fotografică sugestiv intitulată „Corpus digitalis“, sunt expuse lucrări de mari dimensiuni reprezentând trupul feminin, care constituie în fond claviatura pe care artistul cântă o adevărată odă închinată frumuseţii, perfecţiunii şi multiplelor posibilităţi de exprimare inedită, chiar şi pentru cei avizaţi. Dar dincolo de aceste cuvinte, vă asigur că nu trebuie să ai nu ştiu ce cunoştinţe de specialiate, pentru ca să te poţi bucura o clipă de frumuseţea care îţi este transmisă de pe simeze.

Profit de această ocazie şi vă spun că aceasta este a doua manifestare culturală de ţinută pe care ne-o oferă, în ultimul timp, creatorii din Deva. Prima a fost lansarea a patru cărţi la Librăria „Semn de carte“, eveniment consemnat de JCS. Sper să nu se supere nimeni dacă eu, ca reşiţean, îmi pun întrebarea ce mai fac creatorii noştri, atât cei din tărâmul cuvântului, cât şi cei din lumea culorii şi liniei? Am îndrăznit această întrebare întrucât de Ziua Culturii Naţionale a României, unica manifestare care a avut loc la Reşiţa a avut ca obiect lansarea volumului Mihai Eminescu în fondurile Bibliotecii Orăşeneşti din Bocşa, de Gabriela Şerban, managerul instituţiei respective. În rest fără comentarii.

Titus Crişciu

Adaugă comentariu