Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a găzduit o întâlnire prilejuită de vizita unei delegaţii formate din ambasadorului Franţei în România, Philippe Gustin, Stanislas Pierret – directorul Institutului Francez din România şi Dan Bedros, consulul onorific al Franţei la Timişoara.

Vizita face parte dintr-o acţiune amplă, Reşiţa fiind a 26-a reşedinţă de judeţ, pe care ambasadorul Franţei o vizitează. La întâlnire au participat prefectul Silviu Hurduzeu, subprefectul Anton Paulescu şi vicepreşedintele Consiliulul judeţean, Ionesie Ghiorghioni. După ce s-au consumat amabilităţile de început, înainte ca uşile să se închidă pentru reprezentanţii presei, prefectul de Caraş-Severin a ţinut să înceapă discuţia precizând că „după ce aţi vizitat, până aici, judeţe bogate, acum aţi ajuns şi într-un judeţ frumos“, lucru care a fost primit cu umor de către înaltul demnitar. În cadrul întâlnirii au fost dezbătute mai multe teme, legate şi de prezenţa investitorilor francezi în judeţ.

Printre temele discutate la Reşiţa s-a aflat şi regionalizarea, respectiv, modelul francez de regionalizare, cu regiuni, cu departamente, aşa cum ne dorim şi noi, în România, adică, regiuni şi păstrarea judeţelor. Am discutat şi despre potenţialul turistic al judeţului Caraş-Severin, de posibilitatea ca, în viitor, investitori francezi să vină şi să găsească aici oportunităţi de dezvoltare. Totodată, Excelenţa Sa Dan Bedros, Consulul Onorific al Franţei la Timişoara, a precizat că ar fi oportună o întâlnire a firmelor din judeţul nostru, franceze, germane şi italiene, pentru a pune la punct acest subiect“, a declarat, după întâlnire, prefectul Silviu Hurduzeu.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, a subliniat că vizita a fost făcută în contextul regionalizării, discuţiile urmând a fi prelucrate, ulterior, în cadrul unui simpozion. „Consider întâlnirea noastră deosebit de oportună, mai ales în contextul acestui proces amplu al regionalizării. Am acumulat unele cunoştinţe din modelul francez, pe care poate nu le ştiam în profunzime, până acum, dar care cred că s-ar preta cel mai bine la Regiunea Banat“.

Ambasadorul Franţei în România a lansat invitaţia către prefect şi vicepreşedintele CJ de a participa la un seminar pe tema regionalizării, la care vor participa experţi din Franţa şi Germania, precum şi la Forumul Cooperării Descentralizate – ediţia a IV-a, care se va organiza în România. Aceştia vor prezenta modelul celor două ţări în ceea ce priveşte regionalizarea.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu