Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Instituită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1972, Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte, anual, în 5 iunie.

Scopul declarat al acestei sărbători este cel de conştientizare a publicului cu privire la necesitatea conservării şi îmbunătăţirii calităţii mediului înconjurător. Această zi a fost marcată, joi, şi de elevii şi dascălii reşiţeni, care au fost ajutaţi în demersul lor de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Reşiţa, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, Biblioteca Municipală Reşiţa şi Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Startul acţiunilor dedicate acestei zile a fost dat de elevii de la Şcolile Gimnaziale Nr. 7 (clasa a II-a A) şi 8 (clasele a VI-a C), care au defilat în Parcul Copilului cu pancarte şi steguleţe, militând pentru conservarea mediului înconjurător. „Aceste activităţi au scopul de a educa tinerii pentru păstrarea unui mediu curat şi sănătos, în vederea unei dezvoltări durabile. Trebuie să transmitem generaţiilor viitoare acel patrimoniu natural care ne-a fost lăsat din moşi-strămoşi, iar judeţul nostru nu duce lipsă de astfel de minunăţii. În puterea noastră stă să promovăm practicarea unui ecoturism controlat, un ecoturism care poate să ne aducă multe foloase”, ne-a declarat Mirela Ianoşi, consilier în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, bibliotecarii judeţeni au organizat o masă rotundă cu cu elevii de la Şcoala Gimnaziale Nr.2 din Reşiţa.

Astăzi, la Cornereva, va fi organizat concursul Regional Interdisciplinar „Protejarea ecosistemelor Banatului Montan”, iar în 10 iunie, dacă vremea va permite, la Pojejena, elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială ,,Atanasie Cojocaru” din localitate, vor efectua o vizită la observatorul din localitate şi la Ostrov-Moldova Veche, pentru observaţii ornitologice în zonele umede ale Parcului Natural Porţile de Fier, însoţiţi de reprezentanţii APM.

Roxana Bălan Nafiru