Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dinamica operaţiunilor privind agenţii economici a fost publicată într-o situaţie comparativă.

De la începutul acestui an şi până în ultima zi a lunii octombrie, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a centralizat 894 de înmatriculări efectuate la nivel de Caraş-Severin.

Dintre acestea, ca formă juridică, 450 au devenit persoane juridice, mai precis SRL-uri. Comparativ cu primele zece luni ale anului trecut se constată o scădere destul de accentuată, de 36,10%. De la apariţia actelor normative care acordă facilităţi nou-veniţilor în afaceri au fost înfiinţate, la noi în județ, o sută de SRL – D (debutante), dintre care doar două au fost radiate. De asemenea, dintre cele 286 de firme înfiinţate de studenţi, 189 sunt încă în funcţiune.

Un paradox se remarcă pornind de la datele ONRC privind profesioniştii activi din punct de vedere juridic la 31 octombrie 2014, comparativ cu aceeaşi dată a anului trecut. În aceeaşi tendinţă cu creşterea resimţită în datele la nivel naţional, şi în Caraş-Severin se remarcă un procent mai mare cu 4,05% în acest an. O veste bună se remarcă pe segmentul suspendărilor de activitate în primele zece luni, în scădere cu 25,13% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Trendul se păstrează pe segmentul dizolvărilor de firme, în scădere cu 5,26 faţă de luna octombrie din 2013, iar radierile sunt tot în scădere cu 0,16% în aceeaşi situaţie comparativă prezentată de ONRC. Singura veste proastă remarcată în centralizarea instituţiei se referă la dinamica societăţilor intrate în insolvenţă. Astfel, în primele zece luni ale acestui an, 221 de societăţi au intrat sub incidenţa actului normativ care reglementează insolvenţa, faţă de 193 în aceeaşi perioadă a anului 2013, ceea ce duce la o creştere de 14,51%. în situaţia comparativă.