Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Zeci de elevi şi cadre didactice au participat la o sesiune de formare pentru prevenirea consumului de substanţe psihoactive.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin, în parteneriat cu ONG-ul Green Idea Caraş-Severin, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Şcolar şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică a organizat sesiunea de formare a voluntarilor Agenţiei Naţionale Antidrog, sub titulatura „Informat, Dispus, Capabil”, marcând astfel şi Săptămâna Naţională a Voluntariatului.

Proiectul „Fii activ! Fii voluntar!” a fost elaborat de Asociaţia Green Idea Caraş-Severin şi a obţinut sprijinul financiar al Consiliului Judetean Caraş-Severin. La cursul de formare au participat 40 de elevi şi profesori din mai multe instituţii de învăţământ din Reşiţa, Oraviţa şi Moldova Nouă, voluntari antidrog. Obiectivul general al cursului a fost dezvoltarea competenţelor voluntarilor Agenţiei Naţionale Antidrog în domeniul prevenirii consumului de droguri.

Scopul sesiunii de formare a vizat dobândirea de cunoştinţe teoretice şi abilităţi practice care să faciliteze abordarea problemelor asociate consumului de droguri şi împiedicarea dezvoltării unor comportamente de risc în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Discuţiile s-au axat pe definirea conceptelor de bază – drog, dependenţă, toleranţă – clasificarea drogurilor şi efectele bio-psiho-sociale ale acestora. Dincolo de cunoştinţele teoretice, voluntarii au fost instruiţi şi cu privire la modul în care trebuie să disemineze mesaje antidrog de impact, prin dezvoltarea unor abilităţi de comunicare.