Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Subiectul arzător al tăierilor ilegale a fost pus din nou pe tapet sub cupola palatului administraţiei judeţene.

Comisarul-şef de poliţie Aurel Coman, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, a prezentat acţiunile derulate de-a lungul anului trecut la acest capitol, dar şi rezultatele acestora: „Au fost aplicate un număr de 224 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 291.580 de lei şi a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea totală de 1155,14 metri cubi de material lemnos, dintre care 988,71 de metri cubi faptic și 166,43 de metri cubi – valoric, valoarea materialului lemnos confiscat fiind de 31.830 de lei. Totodată au fost ridicate în vederea confiscării 20 fierăstraie mecanice, trei autovehicule, cinci atelaje hipo și trei alte bunuri. În ceea ce priveşte dosarele penale care au avut ca obiect fapte prevăzute de Codul Silvic, la începutul perioadei s-au aflat în lucru un număr de 462 (cu un plus de 121, comparativ cu anul 2017) dosare penale, au fost înregistrate 232 (cu un minus de 72) dosare penale, au fost primite prin parchet de la alte unități/structuri de poliție un număr de 51 (cu un plus de 27) dosare penale și au fost restituite opt (cu un minus de trei) dosare penale“.

„Din cele 753 (cu un plus de 72) de dosare penale aflate în lucru, au fost înaintate unităţilor de parchet cu propuneri legale 174 (cu un minus de 23) dosare penale, 20 (cu un plus de 11) au fost reunite, 34 (cu un plus de 26) au fost declinate și 9 (cu un plus de patru) au fost trimise altor unități de poliție, astfel că, la sfârşitul perioadei au rămas în lucru 516 (cu un plus de 54) dosare penale“, a completat Coman.

Tot la capitolul tăierilor ilegale, potrivit oficialului IPJ, „s-a tăiat ilegal un volum de 2.396,61 de metri cubi, cu o valoare de 914,30 mii lei, cu 849,68 de metri cubi mai puțin decât în 2017“.

În ceea ce priveşte sesizările la 112, în judeţul nostru au fost înregistrate 69 de apeluri în care au fost sesizate transporturi ilegale de material lemnos. Dintre acestea, doar şapte au fost confirmate, fiind într-adevăr vorba despre transporturi ilegale. Dintre celelalte 62 de apeluri care nu s-au confirmat, 43 erau transporturi legale, patru nu transportau lemne, iar în celelalte 15 a fost vorba de alte situaţii. Chiar şi aşa, verificările efectuate pe baza apelurilor la 112 au dus la aplicarea a zece sancţiuni contravenţionale, fiind confiscat şi material lemnos, cantitatea cumulând undeva la 65,43 de metri cubi.

Ca o concluzie, însă, situaţia tăierilor şi transporturilor ilegale de material lemnos e departe de a-şi găsi rezolvarea. Mai mult decât atât, „în ultimii 20 de ani, de la apariţia Legii 18/91 şi ulterior, prin apariţia Legii 1/2000, deși au fost aplicate numeroase sancțiuni contravenționale de către Garda Forestieră Timișoara, nu s-au luat măsuri de asigurare şi administrare a fondului forestier aparţinând primăriilor sau persoanelor fizice, iar în prezent, în toate proprietăţile private şi administrativ teritoriale unde s-au efectuat controale şi s-a predat fondul forestier spre pază şi administrare, s-au constatat pagube însemnate“, a subliniat comisarul-şef Aurel Coman.

Subiectul, prezentat pe larg în cadrul celei mai recente şedinţe a Colegiului Prefectural, a fost urmat de informări vizavi de activitatea structurilor de protecţie a consumatorilor, vizavi de pesta porcină africană, dar şi de prezentarea raportului privind activitatea de anul trecut a Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret.