Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fuziunea dintre PNL şi PDL se va realiza, efectiv, pe data de 26 iulie, potrivit unui calendar ce a fost respectat, după cum a fost şi anticipat.

„Cred că este o realizare importantă în politica românească, construirea, pentru prima dată, a unui pol de dreapta puternic în sondaje, dar nu numai. În acest moment, Partidul Naţional Liberal, cum se va numi după fuziune, sau această alianţă electorală pentru susţinerea unui candidat propriu şi comun la prezidenţiale, cred că reprezintă o foarte puternică alternativă la actuala putere, poate chiar mai puternică“, a precizat Sorin Frunzăverde.

În ceea ce priveşte sondaje efectuate şi făcute publice de diferite organizaţii, vicepreşedintele PNL consideră că acestea se apropie de realitate. „În ultimul sondaj, Victor Ponta avea sub 40%, adică vreo 39%, iar Iohannis, vreo 33 de procente. Eu cred că lucrurile stau chiar mai apropiat, ca şi scor. Spun asta pentru că PSD, într-un tip de scrutin în care îşi aduce activiştii, pentru că sunt mai mobilizaţi de regulă, nu au făcut decât 37%, nu peste 40, aşa cum estimau. Este clar în acest moment că Victor Ponta va intra în turul al doilea cu candidatul acestei grupări de dreapta foarte puternice. Astfel, este foarte posibil ca Ponta să piardă alegerile“, a mai spus Frunzăverde.

În ceea ce priveşte uniunea, urmează ca pe data de 21 iulie să aibă loc întâlnirile celor două delegaţii permanente, care hotărăsc calendarul Congresului, aprobă statutul, programul politic. „Pe 26 iulie este programat Congresul ce consfiinţeşte fuziunea, se depun actele fuziunii la tribunal. Urmează să intrăm cu un sondaj între cei doi candidaţi, cel pe care îl vom afla din partea PNL actual, până pe 21 iulie, şi Cătălin Predoiu, care este candidatul desemnat din partea PDL, iar pe 5 sau 6 august se va anunţa numele candidatului acestei formaţiuni de dreapta, care va merge însă, în alegeri, ca o alianţă electorală, pentru că, pe procedurile juridice din România, partidul nu va putea fi înfiinţat printr-o hotărâre judecătorească, decât în circa trei, patru luni, undeva după alegeri. Dar faptul că pe 26 iulie se consfiinţeşte fuzionarea celor două partide sub numele de Partidul Naţional Liberal este un act politic ireversibil, care a fost cel mai important moment politic pre-electoral, deoarece, el vizează parcursul pe termen lung de acum a dreptei române“, a mai adăugat Sorin Frunzăverde.

FR