Caraş-Severin, Romania

BĂILE  HERCULANE – Mai multe monumente din staţiunea de pe Valea Cernei au nevoie de reabilitări rapide.

Stadiul de restaurare şi consolidare al monumentelor din Caraş-Severin a fost prezentat de către Direcţia de Cultură, pe primul loc ca problematică fiind zona Herculane. „Monumentele din localitate au intrat în starea de degradare de aproximativ un secol, încă de la sfârşitul primului Război Mondial, din anul 1919, odată cu destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi cu schimbarea proprietarilor. Degradarea a continuat şi în perioada comunistă, fiind «finalizată» de privatizarea păguboasă din anii ’90. Abia acum patru ani, cele mai importante monumente istorice, bijuterii de arhitectură balneară, au devenit proprietatea diverşilor oameni de afaceri, capabili să le restaureze. Deşi ritmul de restaurare pare foarte încet, dată fiind starea de degradare a acestora, restaurarea nu se poate face într-un ritm mai alert“, a precizat Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură. Instituţia a monitorizat procesul de restaurare şi a pus la dispoziţie sprijinul logistic necesar obţinerii avizelor pentru toate fazele de restaurare solicitate şi pentru toţi proprietarii, dar a aplicat şi amenzi Primăriei Băile Herculane, atunci când a fost cazul.

Planul Urbanistic General (P.U.G) al oraşului Băile Herculane este dat în lucru unei echipe complexe de proiectanţi, care vor încerca să identifice şi să propună soluţii pentru principalele disfuncţionalităţi înregistrate în zonele monumentelor istorice ale oraşului. „Precizăm că o problemă importantă este lipsa parcărilor şi acceselor carosabile la nivel de clădire monument pentru aproape toate aceste obiective. De asemenea, specificăm că în atenţia lor sunt şi probleme legate de starea şi statutul reţelelor edilitare, amenajările peisagere limitrofe monumentelor, prezenţa impactului fondului construit existent asupra acestora, etc. Se efectuează lucrări de intervenţie la Parcul Central, monument de categoria A, lucrare autorizată şi avizată de Ministerul Culturii. Tipologia de lucrări va consta în: reconfigurarea aleilor pietonale ale parcului, amenajarea complexă peisageră a acestuia, înlocuirea sistemului de iluminat şi a pieselor de mobilier urban, refacerea fântânii arteziene existente, reîmprospătarea fondului arborifer existent, etc.. De asemenea, se operează lucrări de restaurare şi consolidare la Cazinoul amplasat în Parcul Central, lucrare autorizată de Ministerul Culturii“, a adăugat Raichici.

În proprietatea Primăriei Băile Herculane se află Băile Imperiale Neptun, unde în urma intemperiilor a căzut acoperişul, degradând interiorul unui monument de importanţă naţională. În acest sens, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş-Severin a solicitat Primăriei Băile Herculane găsirea de soluţii urgente. Ca urmare a acestui fapt, primăria a solicitat preempţiune în încercarea de a vinde monumentul unor investitori capabili să îl restaureze.