Caraş-Severin, Romania

RUSOVA VECHE – Tot mai mulţi oameni se întreabă care este explicaţia ştiinţifică pentru efectul apei din satul cărăşean.

Comoara de sub satul Rusova Veche (comuna Berlişte) a fost descoperită accidental. Timp de ani de zile, localitatea a avut de suferit de pe urma apei infestate cu nitriţi. Practic, aceasta nu putea fi băută în siguranţă nici dacă era fiartă, şi, după ce mai multe persoane au decedat din această cauză, Direcţia pentru Sănătate Publică a interzis consumul ei.

Pentru a rezolva această problemă care ameninţa existenţa unei întregi comunităţi, inginerul reşiţean Simion Deteşan a depus demersuri pentru forarea unui puţ cu adâncimea de 100 de metri, care să aducă apă de sub nivelul stratului contaminat, lucru realizat în urmă cu doi ani.

Spre surprinderea tuturor, apa captată astfel s-a dovedit a fi nu doar lipsită de compuşi dăunători, ci şi cu efecte tămăduitoare nebănuite. Ne-o spune chiar ing. Deteşan: „Am scăpat de durerile reumatice la extremităţi – mâini şi picioare, prin consumul regulat al acestei ape şi fără vreun tratament medicamentos“. Cum cazul său nu a fost unul singular, Deteşan s-a decis să afle misterul apei miraculoase.

Primele analize, făcute de specialişti, au dat rezultate surprinzătoare: „Apa de la Rusova Veche este alcalină, cu un pH de 7,59. Dar, deşi are un conţinut multiplu de minerale (fier, magneziu, calciu, seleniu, mangan sau oxigen), acestea sunt în doze reduse. De pildă, conţinutul de fier al unui litru din această apă este de 20 ori mai mic decât necesarul organismului, iar cel de magneziu de 20 ori mai scăzut decât într-o pastilă de 500 mg. Practic, nu se poate considera că o astfel de apă poate ajuta organismul cu necesarul zilnic de minerale“.

Simion Deteşan nu a renunţat la încercarea de a desluşi misterul, adresându-se unor laboratoare specializate pentru studiul la nivel molecular, atomic şi subatomic. Iar rezultatele nu au întârziat să apară.

„S-a descoperit că astfel de ape alcaline, slab mineralizate, au un înalt potenţial energetic, manifestat prin vibraţii pe frecvenţele proprii ale componentelor sale, inclusiv ale mineralelor care o compun, compatibile cu frecvenţele proprii de funcţionare ale componentelor organismului uman, animalelor sau plantelor, la nivel de celule, ţesuturi şi organe, acestea având în compoziţie mineralele specifice găsite şi în apă“, ne-a spus inginerul reşiţean.

„Când omul este bolnav, slăbit, s-a constatat prin măsurători că frecvenţele proprii şi intensitatea vibraţiilor scad; practic, persoana are mai puţină energie. Odată ce apa sănătoasă a ajuns în organism la nivel de celule, ca rezultat al proceselor complexe de asimilare, organismul slăbit începe să vibreze pe frecvenţele proprii ale apei şi componentelor ei. Are loc fenomenul cunoscut din fizică ce se numeşte rezonanţă. Aducând un aport zilnic de apă alcalină în organism, cred eu, din experienţa proprie şi a altor persoane, de o jumătate până la un litru zilnic, consumată în special dimineaţa, ne rezolvăm problema energiei şi funcţionării corecte pentru întreaga zi. În cazuri grave de boli cronice, apa alcalină multimineralizată este un ajutor esenţial, alături de tratamentele medicale adecvate“, explică Simion Deteşan.

Mai mult, localnicii susţin că apa ajută şi la probleme de glicemie, hipertensiune sau pietre la rinichi, fiind extrem de mulţumiţi de comoara de sub satul lor, care, de altfel, a început să atragă bolnavi din România şi Serbia.

Nina Curiţa