Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Agricultori, verificaţi-vă conturile! APIA face plăţi pentru motorina folosită în agricultură.De joi, APIA Caraş-Severin virează sumele corespunzătoare în conturile fermierilor care au depus cereri trimestriale de plată pentru motorina cu acciză redusă folosită în agricultură în trimestrul I din acest an. În Caraş-Severin, potrivit conducerii APIA, de acest ajutor beneficiază 39 de fermieri.

Suma totală de plată este de 311.785,61 lei, din care 264.369,65 lei pentru sectorul vegetal, cu 26 de beneficiari, şi 47.415,94 lei pentru sectorul zootehnic – cu 13 beneficiari. Beneficiarii accizei reduse pentru motorina utilizată în agricultură riscă amenzi de până la 20.000 de lei, dar şi pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioadă de trei ani, dacă în urma controalelor se dovedeşte că au beneficiat de un ajutor necuvenit.

De asemenea, vânzarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat sau utilizarea acesteia în alte scopuri decât cele prevăzute de lege constituie contravenţie, şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 20.000 de lei, informează APIA.

Totodată, fermierii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit, nu mai beneficiază de ajutor pentru o perioadă de trei ani. De altfel, sumele încasate necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1.000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Pentru acest an, valoarea accizei decontate este de 1,2686 lei/litru de motorină.

Nu trebuie uitat nici faptul că termenul limită de depunere a cererii pentru ajutorul de stat prin rambursare a diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură – trimestrul II/2011 este 31 iulie a.c.

Roxana Bălan Nafiru