Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Municipalitatea reşiţeană a aprobat un regulament care le permite propriilor chiriaşi să ceară schimbarea locuinţelor.

„A fost aprobat un proiect care prevede câteva modificări la regulamentul schimburilor de locuinţe. O serie de locatari ai noştri ne-au solicitat schimburi de locuinţă şi cred că au fost făcute câteva precizări serioase, concrete, potrivite, şi anume să nu aibă dreptul de a schimba locuinţa chiriaşul care are datorii, care se ceartă cu vecinii, care are dosare penale, care nu şi-a plătit diverse datorii atât la noi, cât şi la asociaţie. Iar dacă există vreun imobil revendicat, nu se poate face vreun schimb“, spune Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reşiţa.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de hotărâre, Serviciul pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat al urbei a primit numeroase solicitări în acest sens, atât din partea chiriaşilor locuinţelor sociale, cât şi din partea celor din ANL-uri, întrucât situaţia familiei s-a modificat faţă de momentul în care le-au fost atribuite locuinţele. Şi pentru că legislaţia nu precizează exact nimic vizavi de schimbul de locuinţe între chiriaşi, municipalitatea a creat un regulament în acest sens, urmând cadrul legal general.

Potrivit regulamentului, schimbul se va putea face doar între chiriaşii Consiliului Local, pentru acelaşi tip de locuinţă, adică socială, ANL sau din fondul locativ de stat. Solicitările trebuie depuse la Serviciul pentru Administrarea Patrimoniului care le va repartiza Compartimentului pentru Administrarea Spaţiilor Construite. Ulterior, dosarul va fi analizat de Comisia Socială de Analiză a Solicitărilor de Locuinţă. Cererile trebuie să fie însoţite de declaraţiile notariale făcute de ambii chiriaşi între care urmează să fie realizat schimbul (schimb care se face cu titlu gratuit!), adeverinţe de la asociaţia de locatari din care să rezulte că titularii de contract nu au datorii la cheltuielile comune (în cazul inexistenţei asociaţiei de locatari, este necesară prezentarea unei declaraţii notariale în acest sens), precum şi adeverinţe eliberate de către furnizorii de utilităţi din care să rezulte că nu există debite. În plus, sunt interzise schimburile care se fac pe bani, ambii titularii de contract riscând să rămână fără locuinţele primite de la primărie.