Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Observaţia a fost făcută în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Caraş-Severin  de Dragoş Luca, şeful Biroului Programe din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin.

Luca a prezentat programele naţionale ce se derulează în acest moment, cu acest prilej reproşând unităţilor sanitare că nu folosesc la maxim programele: „Costurile pentru ATI sunt foarte mari la nivelul spitalelor, pentru că acolo sunt pacienţii critici care ajung de pe secţii. Sunt situaţii în care aceste costuri nu pot fi suportate de bugetul ATI-ului. Nemulţumirea noastră ca instituţie este că spitalele nu folosesc programul pentru ATI la nivelul maxim. Ei sunt foarte revendicativi şi spun că le trebuie mai mulţi bani şi ne trezim întotdeauna în trimestrul III sau IV că n-au cheltuit nici măcar 30 la sută din sume. Aşa-i românul, obişnuit să cheltuiască sumele respective abia în luna decembrie, până prin data de 20“.

Reprezentantul DSP CS a spus că, în general, DSP-ul are probleme cu unităţile sanitare, iar ceea ce reproşează este că nu aceste unităţi sanitare nu folosesc echipa: „Medicul e cu treaba lui, în sensul că nu poţi să vorbeşti cu el fiindcă e în spital, contabilul e cu treaba lui, managerul e ocupat, deci fiecare e cu treaba lui, dar ei nu vorbesc unii cu alţii şi aşa rămân banii necheltuiţi, iar în decembrie încep să cumpere la greu“.

Şi medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, dr. Laurenţiu Mărţuică, a remarcat problemele legate de cheltuielile unităţilor sanitare: „În UPU, de pildă, tot ce se cheltuie cu un pacient este plătit de Ministerul Sănătăţii, până în momentul în care este internat. Odată internat, toată cheltuiala este preluată de secţia în care a fost internat. Nu ştiu ce este atât de greu de înţeles şi, mai mult, au pretenţia să intuim noi, ca instituţie, cam de ce ar avea nevoie. Există o listă clară cu ce pot să ceară, dar te miri ce sunt în stare să ceară“.

Alexandra Gorghiu