Pregatiti sa devina rangeri juniori - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Joi, la sediul Primăriei Caransebeş, a fost lansat proiectul de educaţie ecologică Ranger Junior în situl Natura 2000 Munţii Ţarcu“.

În cadrul acestui proiect, 45 de elevi de la liceele şi şcolile din zona Caransebeş – Oţelu Roşu – Lugoj vor fi instruiţi pentru a deveni rangeri. Potrivit reprezentantului Asociaţiei Altitudine Banat, Călin Ţîru, tinerii vor fi selectaţi, începând de săptămâna viitoare, pentru a participa în această vară la taberele Ranger Junior de la Poiana Mărului, Muntele Mic şi Cuntu, unde se vor familiariza cu echipamentul montan şi de orientare în natură, vor ajuta la marcarea traseelor turistice şi vor parcurge traseul tematic În căutarea acvilei de munte“.

Scopul proiectului este acela de a populariza cât mai mult aria protejată din Munţii Ţarcu. Am observat că nu suntem foarte bine veniţi în comunităţile locale din zonă, mai ales din cauza regulilor din sit, pe care oamenii nu le înţeleg, însă doar aşa putem conserva zona pentru generaţiile următoare. Încercăm să le spunem copiilor ce se întâmplă la 2.000 de metri, să le explicăm de ce trebuie să protejăm această zonă, pentru ca ei să povestească apoi colegilor, părinţilor şi bunicilor aceste lucruri“, a explicat Ţîru. Proiectul derulat de Altitudine Banat are ca parteneri administraţiile locale din Caransebeş şi Oţelu Roşu, Facultatea de Geografie din Timişoara şi Clubul Turistic Concordia din Lugoj.

JCS – M.L.