Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Existând o sesizare că în oraşul Bocşa mai multe materialele electorale nu sunt postate în locuri autorizate, joi, 7 iunie, angajaţii primăriei au procedat la îndepărtarea acestora, solicitând prezenţa unui poliţist care să constatate punerea în legalitate şi să fie evitate posibile agresiuni din partea susţinărilor celui căruia îi aparţin afişele respective

Tot la Bocşa a mai existat o sesizare, cu privire la faptul că afişele unui alt candidat îmbină culorile steagului României. Prin urmare a fost sesizat Biroul Electoral Judeţean pentru a se pronunţa. În urma verificărilor s-a constatat că afişele respective îmbină aceste culori, şi, prin urmare, a fost informată poliţia din Bocşa, care a solicitat în scris primăriei să îndepărteze aceste materiale, lucru ce s-a întâmplat în după-amiaza zilei de joi.

În această perioadă, peste 1.000 de lucrători din cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt angrenaţi în vederea asigurării unei bune desfăşurări a alegerilor locale. Până în prezent au fost înregistrate 35 de incidente electorale, 29 dintre acestea fiind soluţionate.

Dintre cele soluţionate, nouă au fost infracţiuni şi opt contravenţii. Restul de 12, fie nu s-au confirmat, fie s-au supus normelor legale. În perioada campaniei au fost organizate 168 de adunări cu caracter electoral. Pe raza judeţului Caraş-Severin sunt 357 de secţii de votare, a căror pază este asigurată după cum urmează: 186 de secţii de către poliţişti, 64 de jandarmi, 61 de pompieri şi 45 de către poliţişti de frontieră.

IPJ Caraş-Severin reaminteşte că, în conformitate cu Legea nr.67 din 2004, „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau de preşedinte al consiliului judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Această pedeapsă se aplică şi persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori“.

Dacă sesizaţi încălcări ale legislaţiei electorale apelaţi numărul unic de urgenţă 112.