Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Campania de control iniţiată de CNAS în urma situaţiei de la Spitalul de arşi a ajuns şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Controalele demarate în 77 de spitale la nivel naţional vizează în principal secţiile de chirurgie şi vor fi verificate, printre altele, decontările pentru serviciile medicale şi modul în care sunt făcute internările. Verificările sunt făcute de echipele mixte formate din reprezentanţi ai CAS şi DSP. Acestea vor avea ca obiectiv verificarea modului în care sunt realizate decontările pentru serviciile medicale din spitale, după declanşarea scandalului privind decontările ilegale pentru operaţii făcute la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală. Controalele se vor încheia în 30 mai.

„Noua serie de controale vizează secţiile de chirurgie, ORL şi ginecologie şi reprezintă o consecinţă a ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti la Spitalul de arşi. Sunt verificate internările, externările, diagnosticele, tratamentele aplicate, justificarea cheltuielilor, lista de pacienţi, programările etc”, ne-a declarat dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.

Potrivit unor informații oficiale, Direcţia generală de monitorizare, control şi antifraudă din CNAS, (care şi-a început activitatea în decembrie 2013) a efectuat, în primul trimestru al acestui an, controale la 1.700 furnizori de servicii sanitare, în urma acestor acţiuni fiind recuperaţi 3,5 milioane de lei.

„În momentul în care totul este obiectiv şi corect, acţiunile de acestcă tip sunt justificate. Mai mult, în urma controalelor şi discuţiilor de acest tip toată lumea are de câştigat. În principiu, se verifică ce lucrăm”, a mai adăugat dr. Secăşan.

Potrivit ministrului Sănătăţii, controalele privind decontările pentru serviciile medicale se vor extinde în toate spitalele şi vor fi purtate discuţii cu pacienţii prin sondaj pentru a a fi depistate raportările false.

„Am avut discuţii cu şefii celor trei secţii vizate din Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa – singurul cărăşean din lista celor 77 – şi am verificat foile de observaţii pe primul trimestru al acestui an. Am cerut, de asemenea, registrele privind lista de aşteptare. E vorba de o asemenea listă doar la chirurgie şi am constatat că termenul de aşteptare nu depăşeşte 5-6 zile. Trebuie menţionat faptul că, o dată la şase luni, CJAS efectuează controale la toate spitalele din județ, iar tematica de acum este una de control de fond. La finalul lunii se va încheia campania şi ministrul va decide dacă este ceva de făcut”, ne-a declarat Nicolae Drăgan, coordonatorul echipei de control, şeful corpului de control din cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Flavius Rotariu