Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Eminescu, Arghezi, Barbu şi Stănescu au reprezentat punctul „sensibil“ al candidaţilor la examenul de Bacalaureat de anul acesta.

Au început emoţiile pentru absolvenţii de liceu. Chiar dacă examenul de Bacalaureat a luat startul în urmă cu două săptămâni, de-abia acum elevii pot spune că au intrat în febra examenelor.

Luni, 30 iunie, aceştia au susţinut prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română. Pentru a participa la acest examen, în judeţul Caraş-Severin s-au înscris 2040 de elevi. Ulterior, 232 tineri au absentat. Alţi patru elevi au fost eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă, câte un absolvent de liceu de la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ Reşiţa, Liceul Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă, Colegiul Tehnic Reşiţa (unitatea arondată la centrul de examen Colegiul Economic Reşiţa) şi Liceul Teoretic Eftimie Murgu Bozovici. Aceştia au fost identificaţi cu telefoane mobile în sălile de examen. Subiectele au fost structurate pe trei mari cerinţe, fiecare notat cu 30 de puncte. Din oficiu li s-au acordat candidaţilor 10 puncte. La examenul de ieri a fost extrasă varianta de subiecte cu numărul 4. Pentru al doilea an, candidaţii de la liceele tehnologice, de la profilul real şi de la vocaţional au avut subiecte diferite faţă de ceilalţi. Subiectele pentru aceştia au avut la prima cerinţă mai multe sub-puncte pornind de la un fragment din Omul din vis de Cezar Petrescu. La subiectul al II-lea, absolvenţilor de liceu li s-a cerut să scrie un text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos.

Subiectul al III-lea a constat în redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte despre tema si viziunea despre lume dintr-o poezie studiată scrisă de Mihai Eminescu. Şi absolvenţii de la Uman au avut la primul subiect mai multe cerinţe pe baza unui fragment de data aceasta din opera lui Gib. I Mihăescu, „Donna Alba“. La subiectul al II-lea, candidaţii au avut de redactat un eseu despre importanţa activităţii de lecturare în viaţa elevilor iar la subiectul al III-lea, elevii au avut de prezentat tema şi viziunea despre lume dintr-un text scris de Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu.

Subiectele primite de elevi la examenul de bacalaureat sunt elaborate de profesori specialişti din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, din subordinea Ministerului Educaţiei, şi au un grad de dificultate mediu, în raport cu programa şi cu competenţele vizate. Chiar dacă nu se aşteptau ca subiectul al III-lea să presupună comentariul unei poezii, elevii se declară optimişti şi speră la note cât mai mari.

Subiectele au fost destul de uşoare. Dacă ai învăţat şi ai citit, te-ai descurcat. Sper că voi lua o notă bună“, ne-a declarat Andrada Zakota. Şi Ana-Maria Matica consideră subiectele de luni „destul de uşoare. Nu mă aşteptam să pice poezia deoarece a fost şi anul trecut. Deci punctul III a fost mai dificil dar sper să iau peste 8.00“. În Caraş-Severin, probele scrise se desfăşoară în opt centre de examen pentru 28 de unităţi şcolare.

Centre de examen în Caraş-Severin

Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa

Colegiul Economic al Banatului Montan Reşiţa, Colegiul Tehnic Cărăşan Reşiţa, Colegiul Tehnic Reşiţa

Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ Reşiţa

Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ Reşiţa, Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ Reşiţa, Liceul Teoretic „Traian Vuia“ Reşiţa

Liceul Teoretic „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa

Liceul Teoretic „Diaconovici Tietz“ Reşiţa, Liceul Tehnologic Bocşa, Liceul Teoretic „Tata Oancea“ Bocşa, Liceul bilingv româno-croat Caraşova, Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa, Liceul Teologic Baptist Reşiţa

Liceul Tehnologic „Dacia“ Caransebeş

Liceul Tehnologic „Dacia“ Caransebeş, Liceul Tehnologic „Decebal“ Caransebeş, Liceul Tehnologic „Trandafir Cocârlă“ Caransebeş, Liceul Bănăţean Oţelu Roşu

Liceul Teoretic „Traian Doda“ Caransebeş

Liceul Teoretic „Traian Doda“ Caransebeş, Liceul Pedagogic „Constantin Diaconovici Loga“ Caransebeş, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Episcop Ioan Popasu“ Caransebeş.

Liceul „Hercules“ Băile Herculane

Liceul „Hercules“ Băile Herculane, Liceul Teoretic „Eftimie Murgu“ Bozovici, Liceul Tehnologic „Nicolae Stoica de Haţeg“ Mehadia, Liceul Tehnologic „Iosif Coriolan Buracu“ Prigor, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie“ Teregova

Liceul Tehnologic „Clisura Dunării“ Moldova Nouă

Centru de examen pentru proprii absolvenţi de liceu.

Liceul Teoretic „General Dragalina“ Oraviţa

Liceul Teoretic „General Dragalina“ Oraviţa, Liceul „Mathias Hammer“ Anina, Liceul Tehnologic „Mihai Novac“ Oraviţa.

Lavinia Predescu