Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Balotarea deşeurilor menajere provenite de pe întreg judeţul începe miercuri.Utilajul de pe fostul deponeu al Reşiţei a efectuat marţi ultimele probe înaintea funcţionării. Prezent la faţa locului, Tiberiu Pădurean, administratorul SC ECOSAL Caraş-Severin SRL, a explicat rolul acestuia: „În condiţiile în care toate deponeurile judeţului sunt închise, societatea a preluat activitatea de compactare, balotare şi depozitare temporară a deşeurilor. Aşteptăm să se acumuleze o anumită cantitate de deşeuri, circa 400 – 500 tone, ca să putem pune instalaţia în condiţii normale de funcţionare“.

Pădurean a făcut şi un apel către consiliile locale cărăşene, care nu au realizat încă delegarea acestei activităţi, întrucât, potrivit acestuia, actul este necesar în vederea încheierii contractelor, între societate şi operatorii care activează în zonele respective. Din 18 operatori zonali, 12 au început să aducă deşeurile menajere în Dealul Lupacului, unde se va lucra în două schimburi, de la ora 7.00 la 15.00 şi 15.00 – 23.00.

„Capacitatea instalaţiei este de 17 tone pe oră, însă consumul energetic este destul de mare în aceste condiţii, peste 85 KW, iar din acest motiv, trebuie creat un stoc de 400 – 500 tone, permanent, astfel ca instalaţia să funcţioneze la parametrii optimi. Tariful pentru activitatea de compactare, balotare şi depozitare este la mai puţin de jumătate de preţ, faţă de depozitarea într-o groapă ecologică conformă. Baloţii se depozitează timp de un an, cu posibilitatea de prelungire a încă 12 luni şi vor ajunge în viitoarea groapă ecologică conformă. Până atunci, este posibilă şi o altă variantă, respectiv, valorificarea energetică a acestora sau o reciclare cu alţi operatori din zonă“, a mai spus Tiberiu Pădurean.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu