Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Indicatorii economici arată bine în datele oferite de Direcţia Judeţeană de Statistică, în detrimentul celor sociali.

În condiţiile unui spor natural negativ care a demarat încă din anul 1990, ultimii patru ani arată creşteri în ceea ce priveşte indicatorii economici. „Am efectuat comparaţii ce pornesc, la indicii produceţiei industriale, încă din anul 2010, şi care arată un volum al producţiei care, cu excepţia unei sincope din 2011, a crescut simţitor, în fiecare an faţă de cel precedent. Creşteri consistente se înregistrează în primul trimestru al fiecărui an, şi acest trend se regăseşte şi pe parcursul perioadei scurse de la începutul acestui an – 28,1%. Nu va rămâne la fel pe parcursul acestui an pentru că se diminuează pe parcursul verii”, a precizat Gheorghe Petre, directorul executiv al DJS. În ceea ce priveşte comerţul internaţional al judeţului nostru, datele statistice arată că exportăm mai mult decât importăm şi asta arată o balanţă externă pozitivă pe indicele amintit. „Comerţul internaţional realizat de firmele cu sediul în Caraş-Severin prezintă sold pozitiv şi în anul 2013 exporturile au crescut cu 31,3% (+60 de milioane de euro) şi importurile cu 17,5% (+23 milioane de euro) faţă de anul precedent”, a mai amintit Gheorghe Petre.

Valoarea cea mai mare a comerţului internaţional al judeţului de după 1990 arată un export de 251 de milioane de euro la un import de 154 de milioane. „Pe parcursul anului trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de turişti cazaţi cu 9,1% faţă de anul precedent (de la 108.567 în 2012 la 118.549). De asemenea, numărul de înnoptări a crescut cu 9,1% (la 534.034 în 2013). Ca o concluzie legată de primul trimestru al acestui an, indicatorii de turism s-au situat sub valoarea celor înregistraţi în aceeaşi perioadă a anului trecut, un motiv fiind şi lipsa zăpezii din iarnă”, a mai amintit directorul DJS.

La finalul anului trecut, efectivul salariaţilor din economia Caraş-Severinului a fost de 53.394 de persoane, din care 55,7% îşi desfăşurau activitatea în servicii, 40,3% în industrie şi construcţii, iar restul de 4% munceau în agricultură, silvicultură şi servicii anexe. „Faţă de sfârşitul anului 2013, numărul de salariaţi în luna martie a.c. a crescut cu 0,56, dar câştigul salarial mediu brut a scăzut în aceleaşi condiţii cu 5,1%, motivul fiind legat de faptul că în decembrie au fost acordate prime şi bonificaţii. Pe parcursul anului trecut, pe raza judeţului s-au terminat 205 locuinţe, cu 15 mai puţin decât în cel precedent, iar numărul autorizaţiilor pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru al acestui an a fost de 35. Indicatorii prezentaţi au caracter provizoriu, şi au fost construiţi pe baza cercetărilor statistice lunare, urmând ca indicatorii definitivi să fie calculaţi după efectuarea cercetărilor statistice anuale”, a mai precizat Gheorghe Petre.

Flavius Rotariu