Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale (SJAN) din Caransebeş deţine în patrimoniu o bună parte din identitatea reală a judeţului, pe care însă o păstrează între pereţi plini de igrasie şi printre „flori“ de mucegai.
„Lumea crede că noi păstrăm acolo doar documente ce sunt necesare în procesele ce privesc delimitări de teren sau situaţii similare. Puţini sunt cei care ştiu că păstrăm documente importante ale generalului Traian Doda, iar acesta este doar un exemplu. Din păcate, condiţiile în care suntem nevoiţi să păstrăm aceste arhive importante sunt absolut improprii, ceea cea poate duce la distrugerea documentelor“, a spus Laurenţiu Roşu, directorul SJ Arhivele Naţionale Caransebeş. Tocmai din această cauză, ne aflăm în imposibilitatea de a primi o parte din ceea ce însemna industria reşiţeană odată.
Primele uzine au fost fondate în 1771, în timpul domniei împărătesei Maria Tereza. În acel an, pe 3 iulie, au fost inaugurate primele furnale înalte. Combinatul, cunoscut acum sub numele de TMK Reşiţa, a mai purtat şi denumirea de StEG, apoi UDR (Uzinele şi Domeniile Reşiţa) şi CSR. Şi tocmai aceste arhive riscă să nu ajungă în judeţ din cauza condiţiilor improprii de păstrare de la Caransebeş.
Din totalul de 56,33 metri liniari preluaţi în perioada 2008-2009 de către S.J.A.N. Caransebeş, cantitatea de 29,80 metri provine de la societăţi în lichidare judiciară din Caraş-Severin, iar oamenii care au nevoie de adeverinţe doveditoare se pot adresa S.J.A.N.
Arhivele de la Caransebeş depozitează state de plată chiar de la sfaturile populare ale raioanelor Bozovici, Caransebeş, Oraviţa şi Moldova Nouă, de la structurile judeţene şi locale ale Partidului Comunist Român, de la Uniunea Tineretului Comunist, Prefectura judeţului, Comunitatea de Avere sau I.F.E.T. Caransebeş.
Până în luna noiembrie, la Caransebeş au fost ordonaţi 23,13 m.l. de arhivă şi inventariaţi peste 102 m.l. Este vorba despre documente din fondurile PCR Comitetul Judeţean Caraş-Severin şi comitetele raionale Bozovici, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa şi Reşiţa, mai exact dosare de primire în partid. Pe lângă acestea, documente ale CJ al Sindicatelor Reşiţa, Fondul Personal dr. Valeriu Leu Reşiţa, PCR Comitetul Municipal Reşiţa, o colecţie de fotografii, Fond Personal Liviu Groza Caransebeş şi multe altele.
Toate aceste documente, precum şi altele la fel sau chiar mai importante, se află la Caransebeş, iar conducerea instituţiei se zbate de ani de zile să obţină finanţare pentru reabilitare. „Avem proiectul depus, precum şi toată documentaţia necesară, la fel ca şi promisiunile de rigoare. Lipsesc însă banii“, spunea Laurenţiu Roşu, directorulul S.J.A.N. Caransebeş.
Acesta a mai primit o promisiune, de data aceasta de la prefectul Octavian Ţunea, care spunea ca va interveni pe lângă ministrul de resort în încercarea de a aduce banii necesari la Caransebeş. Oare vom şti totuşi să ne conservăm trecutul şi altfel decât doar în amintiri?
Anca Preda