Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spunea Matei Lupu, prefectul judeţului, vizavi de intenţiile neoficiale ale noului Executiv de a-i schimba pe reprezentanţii Guvernului din teritoriu.

Videoconferinţa condusă de Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a pus pe tapet faptul că judeţul Caraş-Severin funcţionează fără subprefect. Cum merg lucrurile fără un ocupant al acestei poziţii, ne lămureşte chiar prefectul judeţului, Matei Lupu: „Să ştiţi că mai greu, nu este uşor, că funcţionând doar ca o singură persoană, ca şi prefect fără subprefect, nu am putut să părăsesc judeţul în primul rând. În al doilea rând, mi-a fost foarte greu să părăsesc şi biroul. Foarte greu pentru că sunt foarte multe lucruri pe care trebuie să le rezolvi, sunt foarte multe documente pe care trebuie să le transmiţi, să le primeşti, trebuie semnate, şi de aceea e destul de greu. Dar am prelungit puţin programul de lucru, m-au înţeles şi colegii din Prefectură, nu am plecat niciodată înainte de ora 17.00 de la birou, de dimineaţa de la 7.45, până chiar la 17.00 şi ceva suntem prezenţi“.

Iar acum, că tot suntem în perioada alegerilor, Matei Lupu a spus că nu există zi să se plece la 16.30. Dimpotrivă, la nevoie programul se prelungeşte chiar până la ore târzii, în noapte.

Întrebat despre bunele relaţii cu ministrul cărăşean de resort şi despre intenţiile Guvernului de a-şi numi proprii prefecţi, Matei Lupu a răspuns: „Probabil că dacă acesta este ordinul, aceasta este şi directiva. Noi discutăm de două lucruri total diferite. Eu discut ca şi prefect, sunt reprezentantul Guvernului. Şi Guvernul hotărăşte pe cine schimbă şi pe cine păstrează. Iar cu relaţia între mine şi Vela, ca să spun Vela, actualul ministru, este o relaţie normală. Bineînţeles că noi am fost în partide diferite, am fost contracandidaţi, aţi văzut că şi dânsul a spus că sunt un luptător, şi chiar mă bucură că şi-a dat seama toată lumea de lucrul acesta, dar în niciun caz n-am avut relaţie de duşmănie sau de ceartă. Sunt relaţii normale, care cred că se păstrează între oameni“.

Deocamdată, pe linia comunicării, la Instituţia Prefectului n-a ajuns nimic oficial: „N-am aflat de nicio schimbare, dar să ştiţi că nu ne aşteptăm să rămânem pe veci într-o instituţie! Nu, nici nu mă gândesc la aşa ceva! Noi suntem pregătiţi, aţi văzut şi colegii mei din teritoriu cum au spus la videoconferinţă, există o zi în care eşti numit şi o zi în care pleci. Că ziua asta e cu o lună, două mai repede sau mai târziu, tot aia este. Deci nu există probleme în privinţa asta. Dar noi ne facem datoria până la sfârşit. Vă daţi seama că fiind şi singur nu există să lăsăm un judeţ fără prefect sau subprefect. (…) Noi suntem oameni serioşi şi, cel puţin eu, sunt un om cu coloană şi un om care respect legea şi mai ales cetăţenii din Caraş-Severin. Nici nu-mi fac eu probleme de altceva“.

Antoniu Mocanu