Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Cam aşa se desfăşoară şedinţele Consiliului Local Caransebeş, iar în urma lor apar comunicatele de presă şi precizările. Ba ale liberalilor, ba ale primarului liberal! Practic, în Consiliul Local Caransebeş există o singură problemă: disputa liberalo-liberală!

După cum ştiţi, luni aleşii caransebeşenilor s-au reunit în şedinţă. Despre ce s-a întâmplat acolo am scris. Marţi, aceiaşi aleşi trebuiau să se reunească din nou în şedinţă, însă primarul nu a mai vrut nicio şedinţă. Marţi seara, PNL Caransebeş a trimis comunicat de presă pentru a preciza unele lucruri vizavi de atitudinea liberalilor de a părăsi şedinţa, dar şi despre atitudinea primarului de marţi de a nu mai ţine şedinţa. Nici primarul Felix Borcean nu a stat pasiv şi a trimis precizări la precizări.

„Din respect pentru cetățenii municipiului, care trebuie să fie informați pentru o imagine cât mai clară a celor întâmplate, grupul consilierilor locali ai PNL Caransebeș face următoarele precizări: Luni 22 iulie 2019, la convocarea primarului Felix Borcean, 7 din cei 10 consilieri PNL s-au prezentat la ședința ordinară, o ședință a cărei ordine de zi nu a fost aprobată. De ce? Din cauză că alianța Felix Borcean+PSD a vrut să introducă ilegal pe ordinea de zi proiecte care nu îndeplineau condițiile legale prevăzute de noul Cod Administrativ publicat în luna iulie. Văzând că nu pot face aceste ilegalități, Felix Borcean și Valentin Dascălu, dar și alți consilieri PSD au avut un limbaj și un comportament de o agresivitate și o violență ieșite din comun, nedemne pentru un consiliu local, ca de altfel și pentru statutul de consilier local. În aceste condiții, grupul PNL a părăsit ședința, nedorind să gireze prin prezență un astfel de comportament care nu face cinste nimănui. S-a invocat de către primar caracterul de urgență al proiectului pentru a introduce pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, marți, 23 iulie a unor proiecte de hotărâre cum ar fi cel legat de noua organigramă. De ce se teme primarul să supună la vot proiectul noii organigrame într-o ședință în care sunt prezenți toți consilierii și să-l supună unei dezbateri publice? Revenind la pseudo-ședința de marţi, 23 iulie, de la ora 10, grupul PNL precizează că au răspuns convocării telefonice pentru ședința extraordinară de îndată 9 consilieri PNL și 7 consilieri PSD. Adică suficienți pentru a se desfășura ședința în care se presupunea că se rezolvă probleme “de forță majoră sau maximă urgență”. Dar…surpriză, primarul Felix Borcean s-a răzgândit! A constatat că PNL are majoritatea – 9 din 16 consilieri – și, parafrazându-i pe aliații săi de la PSD, a fugit din faţa cetăţenilor! O nouă dovadă despre cum înțelege primarul Borcean să rezolve problemele caransebeșenilor! Care nu sunt puține și am spune deloc neînsemnate!“, susţin, printre altele, liberalii în comunicatul lor de presă.

Ce spune primarul Caransebeşului?

Primarul Felix Borcean şi-a spus punctul de vedere vizavi de acest comunicat, adresându-se direct şefului PNL, Marcel Vela. „Am citit, recunosc, fără nicio surprindere, comunicatul de presă al liberalilor caransebeșeni(…) Ei bine, dezinformarea are acum un răspuns, e drept, subiectiv, din partea primarului, aflat în mijlocul evenimentelor la care face referire comunicatul“, edilul precizând că nu avea de unde să știe câți și mai ales care sunt consilierii locali plecați în concediu, astfel încât să poată intui rezultatul votului în plen. „Astfel, balanța înclina clar in favoarea grupului PSD, iar liberalii s-au temut, evident nejustificat, că cine știe ce mari grozăvii se vor întâmpla. Cu o zi înainte de ședință proiectul organigramei a fost trimis către comisia de specialitate, dar domnul președinte Lazăr Todorescu a refuzat, probabil la sugestia aceleiași doamne secretar, să convoace membrii comisiei. De aceea am propus, la debutul ședinței, o pauză în care comisia respectivă să se întrunească și să avizeze, pozitiv sau negativ, acest proiect. Totul, perfect legal. Când lucrurile păreau că intră pe un făgaș normal, surpriză… consilieri liberali au fugit fără nicio notificare, deși au semnat condica de prezență. Au urmat momente de consternare, nervi, reproșuri, gesturi nedemne de un consiliu local și de un primar de municipiu și pentru toate acele grozăvii eu prezint scuze public concetățenilor mei. Dar, așa cum i-am transmis verbal astăzi, pentru mine, doamna secretar general, nu mai ne reprezintă. Am convocat o altă ședință in ziua următoare, 23 iulie, am renunțat la o zi de concediu, liberalii au avut majoritate dar am solicitat ca pe ordinea de zi să fie incluse toate proiectele. De fapt, această ședință nu a fost altceva decât o reluare a ședinței ordinare din ziua precedentă, chiar dacă a avut un caracter extraordinar, de îndată. Nu numai că nu au fost pe ordinea de zi toate proiectele propuse de mine, dar, a mai și fost scos unul dintre ele, motivându-se lipsa caracterului de urgență al acestuia… În condițiile acestea am refuzat să semnez ordinea de zi, iar ședința nu s-a mai desfășurat…“. , a precizat primarul Borcean.

Cât despre faimoasa organigramă, primarul Caransebeşului spune că este creată în scopul eficientizării activității Primăriei, că ea este atributul exclusiv al primarului, că nu crește numărul de angajați, cu o singură excepție, la Proiecte Europene și doar în condițiile în care se scriu proiecte. Tot Borcean precizează că viceprimarul și secretarul nu rămân fără atribuțiuni, apar modificări în compartimentele deficitare în sensul retrogradării unor funcționari, se creează o direcție care controlează serviciile juridic și de cadastru, cu propunerea ca aceasta să fie condusă de Carla Meszaros, șefa serviciului juridic, membru PNL, un bun profesionist.

Primarul îşi încheie precizările spunând că „atât consilierii locali cât şi funcţionarii publici ai primăriei au depus un jurământ şi au de respectat un cod etic. Jurământul nu l-au adresat unei persoane sau unui partid ci comunităţii care i-a ales sau pe care o deservesc. Eu primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean, mi-am însuşit acest lucru. Probabil, de aceea, voi fi următorul exclus din partid“.

N.C.