Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În decembrie, capitalele europene îşi aşteaptă turiştii în pieţele special amenajate pentru Crăciun.

Dacă nu aţi fost plecaţi anul acesta în concediu, iar de sărbători vă doriţi să rămâneţi acasă, alături de familie, puteţi să vă destindeţi în perioada ce urmează, vizitând pieţele de Crăciun, care se deschid, începând cu luna decembrie, în marile oraşe europene. Printre cele mai vizitate sunt cele din Viena, Bratislava şi Praga, însă nu sunt ocolite nici cele din regiunea Bavariei. „Pieţele de Crăciun îmbină utilul cu plăcutul: faci shopping şi vizitezi oraşe şi locuri noi, pline de istorie”, ne spune Gabriela Rasovan, operator de turism din municipiul Reşiţa.

Capitala Austriei devine un oraş magic în perioada sărbătorilor de iarnă, când întreaga Vienă este împodobită cu brazi şi luminiţe. În pieţele de Crăciun deschise în oraş, vizitatorii găsesc decoraţiuni pentru casă şi preparate tradiţionale vieneze. Capitala Slovaciei, Bratislava, este o altă destinaţie de vis, în perioada Crăciunului. Preţurile diferă în funcţie de perioada şi de numărul de zile pe care turiştii doresc să le petreacă aici. De exemplu, o escapadă de cinci zile, în perioada 4 – 8 decembrie, cu vizitarea celor două capitale, Viena şi Bratislava, costă 285 de euro de persoană. În acest preţ este inclus transportul cu avionul, patru nopţi de cazare la hotel de trei stele, şi masa de dimineaţă. Tour-operatorii pun la bătaie şi oferte pentru cei cu bugete reduse, astfel că două nopţi de cazare într-un hotel de trei stele cu mic dejun, şi transport cu autocarul, nu costă mai mult de 120 de euro/de persoană. Plecările se fac din Lugoj, în ziele de 29 noiembrie, 6, 13 şi 20 decembrie.

Cunoscut în întreaga lume, târgul de la Budapesta este o destinaţie ce nu trebuie ratată în luna decembrie. Târgul are loc în Piaţa Vorosmarty, iar atmosfera este una cu totul specială. Găsim aici articole artizanale tradiţionale şi decoraţiuni de Crăciun, care pot fi achiziţionate din cele peste o sută de puncte de vânzare. În plus, acest târg aflat în inima oraşului, este un veritabil paradis pentru amatorii de plăceri culinare tradiţionale sau de vinuri fierte cu arome exotice. O excursie de două zile aici, cazare la hotel de două stele, vă costă 59 de euro/persoană. Plecarea are loc în zilele de 30 noiembrie şi 14 decembrie.

Cei care-şi doresc un tur al pieţelor, cu vizitarea oraşelor Viena, Salzburg, Munchen, Praga, Nurnberg şi Budapesta, trebuie să scoată ceva mai mulţi bani din buzunare: 379 de euro – adulţii, şi 279 de euro – copiii. Deşi preţurile pot părea mari, trebuie să ştiţi că în această sumă sunt incluse nouă nopţi de cazare la hotel de trei şi patru stele, precum şi transportul cu autocarul. Perioada circuitului are loc în intervalul 26 noiembrie – 5 decembrie.

Magia pieţelor de Crăciun se simte şi în landul Bavariei. Cinci nopţi de cazare pentru un grup de cel puţin 20 de persoane costă 495 de euro/persoană. Preţul creşte în cazul grupurilor sub 20 de persoane.

Roxana Bălan Nafiru