Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin a dat startul sezonului înscrierilor pentru bilete de tratament.Un număr de peste 53.000 de bilete de tratament balnear vor fi alocate anul acesta pentru pensionarii din întreaga ţară. În momentul de faţă, chiar dacă nu a fost încă aprobat cadrul legal care va guverna repartizarea acestora, casele teritoriale de pensii au primit instrucţiuni să deschidă perioada de depunere a solicitărilor.

Începând de săptămâna aceasta, Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin primeşte cererile pentru biletele de tratament balnear pentru anul 2012, după cum ne-a informat Manuela Maliţa, directorul executiv adjunct al instituţiei.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, supus de câteva zile dezbaterii publice, anul acesta, locurile în staţiuni vor fi repartizate pe 17 serii cu durata de 18 zile, ce vor fi asigurate în unităţi de tratament balnear. Fiecare sejur va include 14 zile de tratament. Prin Legea nr. 294/2011 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2012, pentru aceste bilete a fost prevăzută suma de 293.780.000 de lei.

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au calitatea de pensionar sau de asigurat al sistemului public de pensii, de asigurat al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi de beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear. Există şi anumite categorii de persoane care beneficiază de gratuitate, printre acestea numărându-se:

pensionarii de invaliditate;

– persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, precum şi cele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă;

– persoanele persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice;

– veteranii de război, invalizii şi văduvelor de război;

– pensionarii IOVR;

– asiguraţii care desfăşoară activităţi de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, în zonele I şi II de expunere la radiaţii;

– persoane cu handicap;

– persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice în urma unor accidente de muncă sau pe caz de boală profesională.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu