Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale s-a îmbogăţit, în acest an, cu aproape 42 de metri liniari de documente.„Este vorba de colecţia personală a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care a donat Arhivelor Naţionale documente datând din perioada 1915 – 1943, acte aparţinând Preturii Plasei Sacu, dosare de primire sau excludere din Partidul Comunist Român, din Comitetele Raionale Caransebeş, Bozovici, Oraviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu, dar şi de la Comitetul Judeţean Caraş-Severin. Este vorba, de asemenea, de documente aparţinând diferitelor primării, şcoli, grădiniţe, sindicate, ori Băncii Agricole Caraş-Severin, chiar din fondul familial Boşcaiu din Oţelu Roşu, ori personal, al istoricului Valeriu Leu din Reşiţa“, a declarat marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural Caraş-Severin, directorul Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Statului, Ovidiu Roşu.

Preluarea documentelor permanente create de către instituţiile judeţene, autorităţi ale administraţiei publice locale, şcoli, judecătorii sau spitale sunt o prioritate pentru Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, condiţionată, însă, de spaţiul de depozitare şi de dotare a acestuia cu mijloacele specifice.

În momentul de faţă, Arhivele Naţionale Caraş-Severin păstrează în depozite o cantitate de 4.544,28 metri liniari de documente, împărţite în peste o mie de fonduri şi colecţii arhivistice. În plus, la deţinătorii de documente din judeţ, se găsesc alţi circa 2.000 de metri liniari de documente, arhivă permanentă, care se încadrează a fi preluată de Arhivele Naţionale. De exemplu, cea mai mare parte a primăriilor din Caraş-Severin au predat documentele permanente, create sau deţinute, până la nivelul anilor 1950 sau 1968.

Totodată, Primăriile Berzasca, Brebu Nou, Ciuchici, Ciudanoviţa, Dalboşeţ, Gârnic, Goruia, Lăpuşnicu Mare, Lăpuşnicel, Mehadica, Naidăş, Pojejena, Sicheviţa, Şopotu Nou, Ticvaniu Mare şi Vermeş nu au predat, până la această dată, materialele documentare permanente. Alături de acestea, se regăsesc şi multe alte instituţii sau societăţi, ale căror documente cu valoare istorico-documentară se încadrează pentru a fi preluate. Această acţiune, însă, este condiţionată de asigurarea factorilor de păstrare şi de depozitare în cadrul Arhivelor Naţionale, a mai precizat Ovidiu Roşu.