Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Simpozionul face parte din seria manifestărilor dedicate în acest an Centenarului Marii Uniri. Iniţiat de municipalitate în 2017, evenimentul se desfăşoară în perioada 21-23 iunie şi este dedicat evocării celor mai importante momente care au marcat istoria bimilenară a staţiunii de pe Valea Cernei.

Comunicările ştiinţifice au ca temă evocarea staţiunii în perioada de după Marea Unire, provocările istorice la care noua administraţie românească a trebuit să facă faţă, pentru a şterge urmele anilor de război şi pentru a redobândi faima de care s-a bucurat în întreaga Europă. Cu acest prilej vor fi marcate şi alte evenimente: 1865 de ani de atestare documentară a staţiunii – 153 d.C; 90 de ani de când primul muzeu al staţiunilor balneare româneşti, respectiv Muzeul de istorie „Gen. Nicolae Cena“ a primit medalia de aur la Expoziţia balneară climatică turistică de la Bucureşti (Parcul Carol 19 mai – 17 iunie 1928); 85 de ani de la vizita lui Carol al II-lea în staţiune, cu ocazia dezvelirii statuii regelui Ferdinand (în faţa Hotelului Ferdinand – Hotelul Decebal – 2 iunie 1933); 80 de ani de când Regele Mihai (pe atunci Principe, Mare Voievod de Alba Iulia) a fost cu clasa palatină în drumeţie şi a parcurs traseul Podeni – Herculane, în cadrul lecţiilor de sinteză – 21 iunie 1938; 115 ani de la lansarea celebrului vals „Souvenir de Herkulesbad, compus în staţiune de compozitorul austriac Jacob Pazeller – iunie 1903 (în şedinţa Consiliului Local Băile Herculane din 31.10 2017 s-a aprobat decizia de acordare a titlului de „Cetăţean de onoare post-mortem al oraşului Băile Herculane“ ilustrului compozitor).

Simpozionul se va desfăşura pe două secţiuni: „Herculane – arcade în timp“ – rezervată comunicărilor ştiinţifice şi „Herculane – viziuni“ care cuprinde prezentări de proiecte ale unor tineri arhitecţi din Bucureşti, Timişoara şi Elveţia. În program sunt incluse momente artistice, expoziţii şi excursii.

Gazda manifestării, primarul Cristian Miclău ne-a oferit şi alte detalii: „Simpozionul cuprinde mai multe activităţi, între care «Secvenţe artistice» cu concursul poetei Silvia Hârceagă, conducătoarea cenaclului «Seniorii» din Timişoara, al profesoarei Ana Zeicu, de la Liceul «Nicolae Stoica de Haţeg» din Mehadia, Maria Cazacu din Bucureşti. Secţiunea ştiinţifică va fi moderată de Dana Antoaneta Bălănescu. În cadrul acestui simpozion vor fi prezentate şi proiectele unor tineri arhitecţi, având ca temă reabilitarea unor obiective din centrul istoric al staţiunii. Tot în cadrul acestui simpozion va fi şi un tur ghidat în centrul istoric şi se va lansa traseul turistic «Pe urmele regelui Mihai – La Crucea Albă», unde vom pune o placă din marmură inscripţionată cu numele acestui traseu, pentru ca lumea să ştie că pe acolo a trecut ilustrul suveran. Am iniţiat acest simpozion pentru că staţiunea nu prea avea astfel de evenimente. De aceea am luat legătura cu oamenii de cultură şi împreună am pus bazele acestui eveniment. Prima ediţie, care s-a desfăşurat în 2017, a fost dedicată împărătesei Sissi, cu acest prilej fiind reabilitat un traseu cu numele ei, de asemenea un foişor, care a fost reabilitat complet. În fiecare an încercăm să transpunem o pagină din istoria României şi, implicit din istoria oraşului Băile Herculane“.

Panorama staţiunii va putea fi admirată de invitaţi în cadrul acestui tur, grupul participanţilor fiind ghidat de rangerii Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei.